Aktuelno iz kulture

Svetski klasik "Poniženi i uvređeni" u prodaji: Novo izdanje romana velikog Fjodora Dostojevskog

Komentari

Autor: PR

30/05/2023

-

14:56

Svetski klasik "Poniženi i uvređeni" u prodaji: Novo izdanje romana velikog Fjodora Dostojevskog
Svetski klasik "Poniženi i uvređeni" u prodaji: Novo izdanje romana velikog Fjodora Dostojevskog - Copyright Promo/Vulkan izdavaštvo

veličina teksta

Aa Aa

"Poniženi i uvređeni", roman koji jasno nagoveštava preokupaciju nesvesnim psihološkim nagonima u delima Dostojevskog, uranja nas u svet moralne degradacije, trauma iz detinjstva i, iznad svega, neuzvraćene ljubavi i nepomirljivih odnosa. U središtu priče nalaze se mladi pisac, siroče i izopačeni aristokrata, koji ne samo da najavljuje velike figure zla u kasnijoj fikciji Dostojevskog već je i sam po sebi moćno prisustvo.

Njihove misli prepoznajemo kao svoje; njihovi postupci, odluke i emocionalni odgovori na sopstvene trijumfe i tragedije sablasno su nam poznati. Drame koje se odigravaju u delima Dostojevskog mnogo puta su se odigrale i duboko u zabitima našeg uma.

Ovo je priča o siromašnim građanima Petrograda, njihovim svakodnevnim životima u hladnim, malim i vlažnim stanovima u najsiromašnijim delovima grada; o kontrastu između bogatih i moćnih, njihovog novca, luksuza i velikih i svetlih palata i siromašnih, poniženih i gladnih, sa prljavih i mračnih petrogradskih ulica.

Skrhan bolešću i tugom, mladi pisac Ivan Petrovič Vanja priseća se minulih događaja iz sopstvenog života i života njemu bliskih ljudi:

"Sećam se i nehotice i neprekidno čitave te teške, poslednje godine svoga života. Svi ti nekadašnji utisci ponekad me uzbuđuju do bola, postaju mučenje. Pod perom će oni dobiti mirniji i skladniji oblik; manje će ličiti na bunilo i košmar. Pisanje će pretvoriti moje uspomene i bolne snove u stvarnost, u posao... Da, to sam dobro smislio. Biće to nasledstvo mom bolničaru: bar će prozore moći da oblepi mojim uspomenama kad bude umetao za zimu dvostruke prozorske ramove".

profimedia

 

Vanjina prijateljica i ljubav iz detinjstva Nataša Ihmenjev zavolela je Aljošu, mladića čiji je otac glavni uzročnik svih nevolja njene porodice. A kada Nataša odluči da napusti roditeljski dom, dolazi do niza nepredviđenih situacija. Nepravedno optužen, materijalno razoren, a potom i emotivno povređen, Natašin otac se odriče svoje kćeri. Međutim, njegovoj nameri da je bezuslovno zaboravi isprečila se snaga roditeljske ljubavi, što se odražava na celokupne odnose u njihovoj porodici.

Sa druge strane, Natašina i Aljošina ljubav nailazi na nemerljive prepreke, prouzrokovane kako nestalnošću njegovog karaktera – zbog čega se zaljubljuje u Katarinu Fjodorovnu – tako i revnosnim uticajem njegovog oca kneza Valkovskog. Budući da je u pitanju čovek volšebnog karaktera, duboko zainteresovan za Katarinino bogatstvo, njegova namera jeste da se Aljoša njome oženi, te okonča odnose sa Natašom. Kada se životni putevi protagonista naposletku ukrste sa životom devojčice Neli, njena sudbina na gotovo epifanijski način baca novo svetlo na njihove dotadašnje životne nazore.

„Nota ličnog osećanja, surova realnost stvarnog iskustva nesumnjivo daje romanu nešto od čudnog žara i duboke strasti, ali ga nije učinila egoističnim", – Oskar Vajld

"Teško je zamisliti čoveka, makar i najmirinijeg, u čijoj dubini srca Dostojevski ne bi primetio klice pobune i sumanutosti", – Jurij Ajhenvald, ruski kritičar

Roman "Poniženi i uvređeni", inspirisan socijalnim tragedijama malih ljudi, dostupan je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura