Aktuelno iz kulture

Pronađena "Atlantida severa": Otkriveno jezgro drevnog grada nestalog u velikom srednjevekovnom potopu

Komentari

Autor: Heritage Daily

01/06/2023

-

21:44

Pronađena "Atlantida severa": Otkriveno jezgro drevnog grada nestalog u velikom srednjevekovnom potopu
Pronađena "Atlantida severa": Otkriveno jezgro drevnog grada nestalog u velikom srednjevekovnom potopu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekada davno na prostoru današnje Nemačke, nekadašnjoj teritoriji Danske, nalazio se prosperitetan lučki grad Rungholt koji je ostao upamćen kao "Atlantida severa". Kao i mitski grad o kom su pisali stari Grci, Rungholt je takođe potopljen 1362. otkada "živi" isključivo u lokalnim pričama i pesmama. Međutim, sada su naučnici otkrili i njegove opipljive tragove, uključujući i temelje velike crkve koja se nalazila u njegovom centru.

"Na osnovu arheoloških otkrića i istorijskih mapa, arheolozi su utvrdili da se grad nalazio u blatnom području uz Vadensko more u oblasti Severne Frizije. 

Pronađena je grnčarija, metalne posude, ukrasi i oružja, ali i ostaci srednjevekovne zaštite od plime, piše Heritage Daily.

Pisani tragovi upućuju da je Rungholt nestao u velikom potopu, ali njegove stvarne razmere nikad nisu utvrđene. Naučnici smatraju da su opisi iz drevnih dokumenata preuveličani, kako bi se skrenula pažnja na to da je takva katastrofa "božja kazna". U svakom slučaju, grad je potpuno nestao, a njegov centar nije mogao da bude pronađen, zbog čestog plavljenja ove oblasti.

Međutim, sada su stručnjaci Univerziteta Kil uspeli da utvrde položaj temelja potopljene crkve, kao i 54 veštačka uzvišenja u nizu dugom gotovo dva kilometra. Uzvišenja su imala drenažne sisteme i na njima su se verovatno nalazile kuće stanovnika Rungholta.

"Specifičnost ovog otkrića je u tome što je crkva bila u središtu naselja, što može značiti da je grad bio sedište crkvene uprave", navela je u saopštenju arheološkinja Rut Blenkenfelt. 

Iako je Rungholt konačno lociran, to ne znači da je bezbedan - Hana Hedler, koja je predvodila istraživanja upozorava da su na takvom terenu stare građevine toliko propale, da su primetne tek na negativima. 

"To je primetno i oko lokacije na kojoj se nalazi crkva, tako da hitno treba da intenziviramo potragu ovde", rekla je Hedler. 

U istraživanju su učestvovali Univerzitet Kil, Univerzitet "Johan Gutenberg" u Majncu, Centar za baltičku i skandinavsku arheologiju, kao i Državna kancelarija za arheologiju države Šlezvig-Holštajn.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura