Aktuelno iz kulture

Egipat sankcionisao holandski muzej Lajden zbog "afrocentrične" izložbe: "Falsifikovaje istorije"

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2023

-

18:10

Egipat sankcionisao holandski muzej Lajden zbog "afrocentrične" izložbe: "Falsifikovaje istorije"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Egipatske vlasti od danas neće dozvoljavati holandskom Nacionalnom muzeju antikviteta (RMO) u Lajdenu da vrše iskopavanja u Sakari, čuvenom groblju u blizini egipatske prestonice Kaira, a razlog za to je izložba u Lajdenskom muzeju, koja na drugačiji način prikazuje egipatske ikone iz prošlosti.

Izložba pod nazivom "Kemet - Egipat u hip-hopu, džezu, soulu i fanku" otvorena je krajem aprila, a za nju organizatori kažu da je reč o potrazi za "značajem starog Egipta i Nubije u stvaralaštvu muzičara iz afričke dijaspore", prenosi NRC.

Navodi se da su crni umetnici iz Sjedinjenih Američkih Država prikazani kao drevni Egipćani, pa se, recimo, Bijonse i Rijana mogu videti kao kraljica Nefertiti, reper Nasa kao faraon Tutankamon, a Edi Marfi kao faraon Ramzes.

Ubrzo nakon otvaranja, iz Egipta je stiglo mnogo negativnih reakcija, pa je, pored ostalog, RMO optužen za saradnju u prisvajanju egipatske kulture.

Postoji i zvaničan mejl Službe za antikvitete u Egiptu u kojem se navodi da je muzej kriv za falsifikovanje istorije zbog "afrocentričnog" pristupa izložbe.

Zbog toga muzej, koji godinama zajedno sa međunarodnim partnerima obavlja iskopavanja na nekropoli Sakara, sada mora s tim da prestane.

Direktor RMO-a Vim Vajland istakao je da su nepristojne optužbe za falsifikovanje istorije. 

"Ova izložba napravljena je s velikom pažnjom i zato želim da ta kvalifikacija bude povučena", rekao je Vajland.

RMO će se formalno usprotiviti odluci, a Vajland želi i da o tome razgovara sa egipatskim antikvarnim vlastima.

 

Komentari (0)

Kultura