Aktuelno iz kulture

Preminuo književnik Kormak Makarti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

13/06/2023

-

22:07

Preminuo književnik Kormak Makarti
Kormak Makarti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pisac Kormak Makarti, koga su proslavili romani „Put“ i „Nema zemlje za starce“, preminuo je danas u svom domu u Santa Feu, u Novom Meksiku, u 90. godini.

U svom saopštenju, izdavač Penguin Random House nije naveo detalje o uzroku smrti.

Kormak Makarti (1933, pravo ime Čarls) rođen je u Roud Ajlendu, a odgajan u Noksvilu, u saveznoj američkoj državi Tenesi.

Napisao je deset romana, za koje je dobio preko petnaest američkih i međunarodnih nagrada, uključujući Nacionalnu književnu nagradu (1992) i Pulicerovu nagradu za književnost (2006).

U svojim delima po pravilu se bavi najvažnijim egzistencijalnim i književnim temama, a njegov stil, postavljen u postapokaliptične i modele južnjačke gotike, jedan je od prepoznatljivijih u američkoj književnosti.

Prvi roman, "Čuvar voćnjaka", objavio je 1965, a neka od njegovih najpoznatijih dela su "Svi ti lepi konji", "Krvavi meridijan", "Ovo nije zemlja za starce" i "Put".

Makarti, koji je bio i dramaturg i scenarista, osvojio je Pulicerovu nagradu za fikciju 2007. godine za svoj roman "Put".

Roman "Nema zemlje za starce", koji je objavio 2005. godine, dobio je filmsku adaptaciju u režiji braće Koen, koja je osvojila četiri nagrade Oskar, uključujući i Oskara za najbolji film.

 

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu