Aktuelno iz kulture

Nemačka banka mora da vrati sliku Kandinskog porodici iz Amsterdama

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2023

-

18:22

Nemačka banka mora da vrati sliku Kandinskog porodici iz Amsterdama
Nemačka banka mora da vrati sliku Kandinskog porodici iz Amsterdama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka banka Bajeriše Landesbank iz Minhena naredila je da se izvrši povraćaj slike Vasilija Kandinskog porodici Levenštajn iz Amsterdama koja joj je oduzeta tokom nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Nemački komitet za restituciju doneo je u utorak odluku da Bajeriše Landesbank mora da vrati sliku "Šareni život" Vasilija Kandinskog naslednicima porodice Levenštajn koja je posedovala ovo delo dugo pre nego što su ga nacisti oduzeli tokom Drugog svetskog rata, prenosi Nederland Tajms.

Ovu sliku, koja je procenjena na oko 70 do 80 miliona evra, nemačka banka je nabavila 1972. godine i pozajmila je Muzeju Lenbahaus u Minhenu.

Džejms Palmer iz Mondeks korporacije, oglasio se u ime naslednika iz porodice Levenštajn i izjavio da je presuda donela "pravdu za žrtve nacionalsocijalizma".

Prošle godine su gradske vlasti Amsterdama, posle duge pravne bitke vratile porodici Levenštajn još jedno delo Kandinskog Slika sa kućama.

Komitet za restituciju je 2018. godine doneo odluku da gradske vlasti nisu u obavezi da vrate sliku, ali gradski čelnici su odlučili to učine nakon što je izveštaj Konstamovog komiteta ukazao na odgovornost grada da se na pravi način suoči sa nepravdom i nepopravljivom patnjom koja je naneta amsterdamskim Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.

 

Komentari (0)

Kultura