Aktuelno iz kulture

"Letnja melanholija" u Galeriji Novembar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/06/2023

-

19:50

"Letnja melanholija" u Galeriji Novembar
"Letnja melanholija" u Galeriji Novembar - Copyright Galerija Novembar

veličina teksta

Aa Aa

Tradicionalna izložba Letnja treperenja koja ove godine nosi naziv "Letnja melanholija" otvorena je u Galeriji Novembar. Tema na kojoj je izložba zasnovana je letnja seta, a autori kroz svoja dela izazivaju kod publike osećanje da smo svi ponekad povređeni i podsećaju da tuga nije linearna, već da dolazi u talasima – i to onim morskim.

Dok su neki radovi tu da podsete kako se sa tugom nosimo, drugi se osvrću na lociranje nade, a treći ističu da je tuga sastavni deo i leta, ljubavi, ali i sreće.

Kako navodi kustoskinja galerije Ana Simona Zelenović, na izložbi se nalaze dela 10 autora koji kroz ulja na platnu, akvarele I skulpture prikazuju temu letnje melanholoje ili letnje tuge koja je sastavni deo leta, koje iako je je najveselije I najživlje doba godine ima i tu drugu stranu koja je melanholična.

"Radovi na različite načine što kroz neku ličnu perspektivu, što kroz kolektivni osvrt na melanholiju govore o tugi kao osećanju koja prati sreću kao njen drugi deo", kaže Ana Simona Zelenović.

Publika ima priliku da vidi radove Jelene Pantelić, Lidije Delić, Luke Jandrišeka, Marije Avramović, Sonje Lundin, Živane Mijailović, Jovana Matića, Lane Vasiljević, Katarine Jovičić i Gorane Bačevac.

Izložba traje do 13. avgusta.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu