Aktuelno iz kulture

Trupa sa Novog Zelanda gostuje u Narodnom pozorištu: Mihailo Lađevac sa kolegama izvodi predstavu "Sve što vidim"

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2023

-

11:47

Trupa sa Novog Zelanda gostuje u Narodnom pozorištu: Mihailo Lađevac sa kolegama izvodi predstavu "Sve što vidim"
Trupa sa Novog Zelanda gostuje u Narodnom pozorištu: Mihailo Lađevac sa kolegama izvodi predstavu "Sve što vidim" - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Pozorišna trupa "CPG Kolektiv" sa Novog Zelanda, u kojoj nastupa nekadašnji glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Mihailo Lađevac, gostovaće 29. juna (20,30) na Sceni "Raša Plaović" sa predstavom "Sve što vidim".  

Tekst ovog crnohumornog komada, inspirisanog stvarnim događajem koji se dogodio tokom lokdauna na Novom Zelandu 2020. godine, zajednički su kreirali Lađevac, Sian Parker i Lora Hohi koja potpisuje i režiju. 

"Moja bivša studentkinja je, samo nedelju dana posle venčanja, izgubila supruga koji je preminuo od infarkta. Jednog dana, nakon što se požalila meni i mojoj koleginici sa fakulteta u vezi sa problemima koje ima, mi smo joj predložili da putem aplikacije Zum krenemo da istražujemo kako se ljudi nose sa tugom i bolom. Ujedno, to  je bio i početak proba", kaže Lađevac i otkriva da dvoje glavnih junaka, Naja i Džon, pripadaju različitim generacijama, "udaljenim jedna od druge više od trideset godina". 

"Uprkos toj razlici u godinama, oni započinju svoje prijateljstvo na najmanje očekivanom mestu - na večnom počinku svojih supružnika praveći najluđe planove za svoje sahrane"... otkriva Lađevac koji je na Novom Zelandu osnovao organizaciju "Prijateljstvo Aotearoa - Srbija", a ova predstava je njen prvi projekat pokrenut u cilju upoznavanja maorske i srpske kulture. 

Osim njega, u podeli su i dvoje mladih Maora, glumica Sian Parker i plesač Edi Eliot, muziku je komponovao Endi Dagan, dok je za svetlosne efekte bio zadužen Toni Blek. 

Lađevac, koji je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Predraga Bajčetića, bio je član Narodnog pozorište pune dve decenije, od 2001. do 2021. godine. 

Od tada, zvanično živi na Novom Zelandu gde je uradio i magistarski rad na temu "Profesor Predrag Bajčetić - život i metod" koji je, u međuvremenu, kao naučni rad, štampan u renomiranom britanskom pozorišnom časopisu "Theatre, Dance and Performance Training". 

Na sceni nekadašnjeg matičnog teatra ostvario je veoma značajne uloge u predstavama "Talenti i obožavaoci" (Meluzov), "Pokondirena tikva" (Jovan), "Ženidba" (Potkoljosin), "Nezvani gost" (Artur Kleven), "Galeb" (Trepljev), "Laža i paralaža" (Batić), "Putujuće pozorište Šopalović" (Filip Trnavac)... koje su mu donele i nekoliko prestižnih nagrada. 

Lađevac kaže da s velikim nestrpljenjem iščekuje da ponovo zaigra u Narodnom pozorištu. 

Biće to, ujedno, i njegov prvi nastup u nekadašnjem matičnom teatru u kojem je kao član ansambla Drame poslednju ulogu (Džim O'Konor) odigrao 20. juna 2019. godine u "Staklenoj menažeriji" Tenesija Vilijamsa.  

"Ne umem da nađem reči koje bi uspele da opišu kako mi srce igra pri pomisli da ću opet stati na scenu Narodnog pozorišta. Duša mi treperi, jer je to pozorište, zaista, moja kuća - jedina stalna i prava", smatra Lađevac koji na Novom Zelandu trenutno sprema doktorat na temu "Sveto u poslu glumca".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu