Aktuelno iz kulture

Hrabri mladi glasovi na 57. Bitefu: "Zbogom, Lindita" i "Raspevana mladost" u oktobru pred Beograđanima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/07/2023

-

22:27

Hrabri mladi glasovi na 57. Bitefu: "Zbogom, Lindita" i "Raspevana mladost" u oktobru pred Beograđanima
Hrabri mladi glasovi na 57. Bitefu: "Zbogom, Lindita" i "Raspevana mladost" u oktobru pred Beograđanima - Copyright Promo/Sári Ember

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnji Bitef, koji se održava od 3. do 10. oktobra, okupiće u Beogradu neke od najzanimljivijih mladih pozorišnih glasova koji ubrzano osvajaju evropske scene.

Mario Banuši višestruko je talentovani mladi glumac i reditelj poreklom iz Albanije, koji živi i radi u Atini. U okviru glavnog programa 57. Bitefa beogradska publika moći će da pogleda njegovu drugu po redu predstavu "Zbogom, Lindita" u produkciji Narodnog pozorišta Grčke.

Promo/Theofilos Tsimas

 

Inspirisana istorijom Balkana i njegovim zagrobnim običajima i praksama, ova predstava na suptilan i upečatljiv način donosi duboko intimnu priču o suočavanju sa gubitkom voljene osobe. Prateći dešavanja u jednom balkanskom porodičnom domu, reditelj gradi jedinstvenu poetiku svog umetničkog izraza i postavlja pitanje o tome šta znači reći zbogom? Kako se život nastavlja posle smrti onih koje volimo?

Promo/Theofilos Tsimas

Iz predstave "Zbogom Lindita"

Nakon serije uspešnih nastupa i kritika u Grčkoj, Banušijev komad svoj međunarodni život počinje upravo na 57. Bitefu, nakon čega će ova predstava krenuti na evropsku turneju. Na ovaj način Bitef nastavlja jednu od misija festivala, a to je promovisanje novih imena u međunarodnom kontekstu.

"Zbogom, Lindita" na programu je u četvrtak, 5. oktobra (20.00 časova) na sceni "Mira Trailović" pozorišta Atelje 212.

Publika će u okviru glavnog programa biti u prilici da pogleda i mađarsku predstavu "Raspevana mladost" u produkciji Kuće savremene umetnosti Trafo iz Budimpešte. Autorski tim ovog komada, koji ima izuzetno uspešan festivalski život, čine Judit Berec, Bence Đerđ Palinkaš i Mate Sigeti. Oni na zanimljiv način preispituju izgradnju nacionalnog stadiona (Puškaš arena) u Mađarskoj.

Promo/Sári Ember

"Raspevana mladost"

Ovaj stadion, posvećen naciji, izgrađen je na mestu ranijeg stadiona koji je pak bio posvećen narodu. Na nekadašnjem ulazu u stadion nalazila se skulptura grčkog vajara, disidenta Makrisa Agamemnona. Nazvana "Raspevana mladost“ ona je preživela period kada su mnoga umetnička dela, nastala u doba socijalizma, uklonjena iz javnog prostora, dok stadion posvećen narodu nije.

Ova opereta, čiji je libreto sastavljen od izjava političara u javnom prostoru i medijima, baš kao i pomenuta skulptura, svedoče o poslednjih sedamdeset godina turbulentne mađarske istorije i o tome koliko su umetnost i muzika istovremeno bile ključan faktor kako promovisanja ideologije vladajućih struktura, tako i pobune mladih.

Promo/Dániel Pék

 

U okviru ovogodišnjeg Bitefa, "Raspevana mladost" imaće dva izvođenja u Bitef teatru – 8. i 9. oktobra sa početkom u 20 časova.

Ovogodišnje izdanje Bitefa, 57. po redu, biće održano od 3. do 10. oktobra. Pod sloganom "Snago, ne pristaj da budeš nečija" publika festivala biće u prilici da u glavnom programu pogleda devet predstava koje stižu iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije.

Komentari (0)

Kultura