Aktuelno iz kulture

Srđan Vuletić o seriji "Frust": Serija će biti aktuelna i van regiona jer se bavi modelima, a ne nama važnim temama

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2023

-

22:25

Srđan Vuletić o seriji "Frust": Serija će biti aktuelna i van regiona jer se bavi modelima, a ne nama važnim temama
Srđan Vuletić - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Serija "Frust", koja se premijerno predstavlja na Sarajevo film festivalu, ne bavi se aktuelnim društvenim temema regiona, već time kako pojedine postaju aktuelne, rekao je danas njen kokreator Srđan Vuletić.

"Sada je glavno oružje poznavanje društvenih mreža. Ako znate raditi sa mrežama i na dobar način zagrebete u kolektivne frustracije - možete postat novi heroj", rekao je Vuletić za Tanjug.

U "Frustu" nеuspešni mladi pisac Vedran, nakon što slučajno ubije sitnog kriminalca koji je maltretirao komšiluk, za javnost postaje nepoznati osvetnik i lokalna zvezda. Zbog nemogućnosti da otkrije svoj identitet, Vedranova frustracija raste i mora da donese odluku da li da nastavi svoj tajni pohod.

"Frust" se bavi usamljenim mladim čovekom koji žudi za potvrdom i uspehom, ili devojkom koja ne može naći ljubav oko sebe, a sve je to zapakovano u krimi priču, dodao je Vuletić.

Prema njegovim rečima, "Frust" dolazi od skraćenice za frustraciju, dok na engleskom označava "ono što ide pod tepih i zagubi se".

Serija je pisana u Sarajevu, a potom je rađena verzija na engleskom, pošto je Vuletićev kokreator Mađar Gabor Krigler, koji je sa svojim iskustvom u serijama "odrezao, s pravom, sve naše lokalizme i stvari koje podrazumevamo".

"Na kraju smo dobili seriju koja je jako prohodna u smislu razumevanja. To nije serija koju će razumeti samo gledaoci iz bivše Jugoslavije, nego će moći da putuje van regiona, zato što se bavi modelima, a ne nama važnim temama", naveo je Vuletić.

U seriji igraju Deni Mešić, Dunja Stojanović, Ermin Sijamija, Alban Ukaj, Anđela Jovanović, Faruk Hajdarević, Maja Izetbegović, Sanela Krsmanović, Adnan Goro i Aleksandar Dimitrijević.

Vuletić je podelu uloga opisao kao "vrlo traumatičan proces", jer je trebalo pomiriti "nekoliko raznih poetika i pogleda na stvar".

"Na kraju, smo u nizu nekih kompromisa, koji nisu bili loši, dobili super podelu", naveo je Vuletić.

Prema njegovim rečima, "Frust" predstavlja novi model regionalne produkcije, na potezu Bosna i Hercegovina, Mađarska i Srbija.

Prava za "Frust" su prvo prodata u Mađarskoj, odakle je sklopljen ugovor sa Srbijom, da bi potom projekat bio prebačen u BiH.

"To je prvi put da se dešava projekat ove vrste i biće zanimljivo ako serija bude uspešna. Ima šanse da zaživi, da donese novi kvalitet. Ako ne, svi će ga odbaciti", naveo je Vuletić.

Prema njegovim rečima, "dosta je hrabra, dobra odluka Telekoma Srbije drugim telekomima u regionu da je projekat iznad svega", a produkcijski model primenjen u "Frustu" "može doneti novi kvalitet ako se na dobar način primeni".

Komentari (0)

Kultura