Reflektor

Prvo polufinale Evrovizije: Komšije se vraćaju kući

Komentari

Autor: Euronews

18/05/2021

-

23:13

Prvo polufinale Evrovizije: Komšije se vraćaju kući
Prvo polufinale Evrovizije: Komšije se vraćaju kući - Copyright Tanjug AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Prvo polufinalno evrovizijsko veče održano u Roterdamu, obeležili su nastupi predstavnika Norveške, Izraela, Rusije, Azerbejdžana, Malte, Švedske, Litvanije, Kipra, Belgije i Ukrajine, koji su obezbedili sebi prolazak u finale. Na 65. Evroviziji, takmičenje je završeno za Hrvatsku, Severnu Makedoniju, Australiju, Sloveniju, Irsku i Rumuniju. 

EPA/PATRICK VAN EMST

Srbiju predstavlja Hurricane

Predstavnice Srbije, grupa Hurricane, nastupiće u drugoj polufinalnoj večeri, kao i reprezentativci još 16 zemalja Evrope: San Marina, Estonije, Češke, Grčke, Austrije, Poljske, Moldavije, Islanda, Gruzije, Albanije, Portugalije, Bugarske, Finske, Litvanije, Švajcarske i Danske.  

Ovogodišnje takmičenje protiče u znaku epidemioloških mera, pa je u Ahoj areni, koja inače prima 16.000 gledalaca, samo 3.500 moglo da prati večerašnji nastup i to uz negativan test na koronavirus.

Predstavnici Islanda u izolaciji

Predstavnik Islanda, grupa Daði og Gagnamagnið ostaje u izolaciji, pošto je jedan član benda pozitivan na koronavirus, saopšteno je iz islandskog javnog servisa. Njihov nastup bio je predviđen za drugo polufinale "Evrosonga", ali će tokom direktnog prenosa biti prikazan nastup islandskih predstavnika sa jedne od proba koje su obavili prošle sedmice.

Iz islandske delegacije su pojasnili kako su svi članovi pre odlaska u Roterdam primili vakcinu, a mediji su preneli i da je uoči ceremonije objavljeno i da je u izolaciji i delegacija Poljske. 

Zemlja domaćin, Holandija, podržala je održavanje takmičenja uprkos relativno velikom broju zaraženih koronavirusom. U Roterdamu su prodavnice i restorani otvoreni do 18 sati, kao i hoteli. Grad očekuje samo mali broj posetilaca iz inostranstva, a žurki i javnih gledanja takmičenja neće biti.

Publika je malobrojna, ali najveće muzičko takmičenje na svetu ipak ne prolazi bez drame. Ovog puta, najveća kontroverza bila je diskvalifikacija Belorusije zato što je pesma ismevala antivladine proteste u toj zemlji.

"Rusija je, takođe, kontroverzna, jer prema nekim konzervativnim strujama u ruskoj politici i društvu, njihova pesma ismeva Ruskinje, ali ih zapravo glorifikuje", rekao je za Euronews dr Din Vuletić, istoričar Univerziteta u Beču i autor knjige "Postwar Europe and the Eurovision Song Contest.

"To je feministička pesma koja je omaž Ruskinjama kroz istoriju", zaključuje istoričar.

Ove godine favoriti su Italija, Francuska i Malta. Malta nikad nije pobedila na Evroviziji, dok je Italija poslednji put trijumfovala 1990, a Francuska 1977. godine.

Hoće li kladioničari "trljati ruke" ili ćemo dobiti neočekivanog pobednika, saznaćemo u finalu Evrovizije koje će se održati u subotu 22. maja. 

 

Komentari (0)

Kultura