Reflektor

Piknik u MAU: Provod u bašti Muzeja afričke umetnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/08/2021

-

11:45

Piknik u MAU: Provod u bašti Muzeja afričke umetnosti
Aleksa Vitorović - Copyright Aleksa Vitorović

veličina teksta

Aa Aa

Muzej afričke umetnosti i udruženje Kišobran organizuju još jedan "Piknik u MAU", koji će ovog puta biti održan u nedelju, 22. avgusta, od 12 do 21 sat.

"Posetice u bašti Muzeja afričke umetnosti (MAU) očekuje dan ispunjen brojnim muzičkim, kreativnim, edukativnim i drugim sadržajima, uz Zaokret, Kabinet Brewery, 2 Tales Gin, Burger House i Bubamara sladoled! U harmoniji sa zvucima prirode, za muzički program zaduženi su di-džejevi Little Lu i Doo", najavljuju iz MAU.

Pored stalne izložbene postavke, posetioci "Piknika u MAU" imaće priliku da pogledaju tematsku izložbu "Tradicionalne pozorišne lutke Malija" na kojoj su predstavljene lutke različitih stilova izrade i animacije karakteristične za pozorišnu formu koja se tradicionalno izvodi u južnim oblastima Republike Mali, u dolini reke Niger.

Takođe, za posetice će biti priređena stručna vođenja kroz tematsku izložbu u dva termina (u 13 i u 16 sati). Kustoskinja Marija Miloš predstaviće detalje istraživanja lutkarske umetnosti iz ovog dela Afrike, značaj lutaka "Đinbato", "Antilopa sa bubnjarem i plesačima" i ulogu omladinskih udruženja u pozorišnoj produkciji, čime se svečano i zatvara ova izložba.

Aleksa Vitorović

 

Za najmlađe posetioce održaće se dve edukativno-kreativne radionice, "Više od lutke: akuaba u kulturi Ašantija" (od 13 do 15 sati) i "Fantastične forme: kple kple, maska naroda Baule" (od 16 do 18 sati).

Akuabe, male figure rezbarene od drveta, popularno nazvane "lutke plodnosti", prepoznatljiv su umetnički izraz Ašantija, naroda iz Gane. Maske kple kple, zajedno sa drugim maskama, nošene su kao deo kostima tokom plesova izvođenih na ceremonijama naroda Baule iz Obale Slonovače, i njihova primarna uloga bila je da donesu sreću zajednici. Nakon upoznavanja oblika i značenja ovih figura, deca će na radionicama crtanjem i bojenjem ukrasiti model lutke ili maske napravljen od kartona.

Ulaz na "Piknik u MAU" je slobodan.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu