Reflektor

"Sedam smrti Marije Kalas" Marine Abramović u Parizu

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2021

-

10:56

"Sedam smrti Marije Kalas" Marine Abramović u Parizu
"Sedam smrti Marije Kalas" Marine Abramović u Parizu - Copyright EPA/Manuel H. de León

veličina teksta

Aa Aa

Umetnica Marina Abramović predstavila je u Pariskoj operi "Sedam smrti Marije Kalas" ("7 Deaths of Maria Callas"), spektakl koji kombinuje operu, video i performans i koji je inspirisan životom grčko-američke operske pevačice.

U predstavi, koja se prikazuje od 1. do 4. septembra, Marina Abramović poziva sedam operskih pevača da izvode čuvene arije Marije Kalas, a ona se tokom predstave pojavljuje na video snimcima u kojima izvodi "smrt" operskih junakinja, od Toske sa skokom u prazno, preko izbodene Karmen do scene koja prikazuje poslednje sate života Marije Kalas.

Abramović je studirala na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i Zagrebu, ali je slikarstvo u samim počecima svoje delatnosti zamenila bodi artom, odnosno bolom, pokretom, mimikom i gestom i ubrzo glavna karakteristika njenog performansa postaje iscrpljivanje tela.

Pomera je granice fizičke i psihičke izdržljivosti, a kako je rekla neki i posle 50 godina karijere pitaju da li je to što radi umetnost.

"To pitanje će verovatno ostati i posle moje smrti, a za mene to nije bitno", izjavila je svojevremeno umetnica, čija su dela uključena i u mnoge svetske javne kolekcije.

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, među kojima se ističu Zlatni lav na Bijenalu u Veneciji (1997), Nagrada Udruženja američkih kritičara (2004), Nagrada grada Njujorka za igru i performans (2003) i Austrijski orden za nauku i umetnost (2012).

Komentari (0)

Kultura