Reflektor

Prva fotografija novog Skorsezeovog filma: Dikaprio pokušava da zavede Indijanku

Komentari

Autor: Vanity Fair

11/05/2021

-

13:25

Prva fotografija novog Skorsezeovog filma: Dikaprio pokušava da zavede Indijanku
Prva fotografija novog Skorsezeovog filma: Dikaprio pokušava da zavede Indijanku - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Martin Skorseze režira novi film o ubistvima članova indijanskog plemena Osejdž koji će nositi naziv "Ubistva pod cvetnim mesecom" (Killers of the Flower Moon) sa Leonardom Dikaprijem i Lili Gladstoun u glavnim ulogama.

Film se bazira na istoimenom bestseleru Dejvida Grena, (objavljen i na srpskom jeziku u izdanju „Lagune“), o seriji „nesrećnih slučajeva“ dvadesetih godina prošlog veka u kojima su živote izgubili mnogi pripadnici plemena Osejdž. Njihov greh bio je što su naseljavali rezervat bogat naftom.

Gladstoun igra Moli Kajl, pripadnicu plemena koja je bila naslednica jednog dela zemljišta na kom je pronađena nafta, a Dikaprio Ernesta Burkharta, nećaka lokalnog moćnika (Robert De Niro), koji je silom držao kontrolu nad svojim delom Oklahome.

Osejdž pleme naselilo je te prostore posle više decenija patnje i progona. Napustili su svoju domovinu na prostoru današnjeg Misurija i Arkanzasa i bili gotovo istrebljeni, pre nego što su uspeli da sa vladom Sjedinjenih Američkih Država 1865. potpišu ugovor i kupe parče krševitog tla na severoistoku Oklahome. Oblast je bila tako negostoljubiva, da je niko drugi nije želeo i delovalo je da će ih belci konačno ostaviti na miru.

Međutim, sirova nafta otkrivena je samo nekoliko decenija kasnije i pripadnici plemena su gotovo preko noći postali veliki bogataši.

Tada su lokalni gangsteri započeli seriju planiranih ubistava osmišljenih tako da liče na nesrećne slučajeve, kako bi se domogli njihove zemlje. Paralelno, pronalazili su načine da stupe u rodbinske odnose venčavajući se sa ženama iz plemena, kako bi mogli da postanu naslednici.

Prva objavljena fotografija sa snimanja filma, prikazuje Dikaprija čiji lik pokušava da zavede Moli. Nekoliko godina nakon njihovog venčanja, mnogi njeni najbliži srodnici umreće pod nerazjašnjenim okolnostima, što će učvrstiti njeno bogatstvo, ali i moć njenog muža i njegove nemilosrdne familije.

Odabir lika Moli bio je „vruća“ tema među pripadnicima Osejdža i na njihovo zadovoljstvo, Skorseze je odabrao Gladstoun, čiji otac vuče poreklo iz plemena Kainai, Amskapi Pikuni i Nimi’ipu. Glumica koja je prvu veliku ulogu dobila 2016. u filmu „Certain Woman“ uz Loru Dern, Kristin Stjuart i Mišel Vilijams, do 11. godine živela je u rezervatu Amskapi Pikuni u Montani, a zatim se njena porodica preselila u Sijetl.

„Ubistva pod cvetnim mesecom“ je njen prvi film sa Skorsezeom, a produkcijska kuća Apple Studio još nije objavila datum njegovog pojavljivanja u bioskopima.

Komentari (0)

Kultura