Reflektor

Bivši predsednik Hrvatske u žiriju festivala "Isidora Žebeljan"

Komentari

Autor: Euronews

12/05/2021

-

17:07

Bivši predsednik Hrvatske u žiriju festivala "Isidora Žebeljan"
Bivši predsednik Hrvatske u žiriju festivala "Isidora Žebeljan" - Copyright Wikipedia.org/Roberta F.

veličina teksta

Aa Aa

Profesor dr Ivo Josipović, kompozitor i bivši predsednik Hrvatske, biće predsednik međunarodnog žirija takmičenja mladih kompozitora, saopštila je Muzička omladina Kragujevca, koja i organizuje ovaj festival u junu.

Kako su naveli, Josipović je završio studije komponovanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kao i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, na kome je magistrirao i doktorirao.

Bio je predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a trenutno je profesor emeritus na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je nekoliko knjiga i preko 100 naučnih i stručnih radova u domaćim i inostranim časopisima, a naapisao je i oko 60 kompozicija za različite sastave (simfonijske orkestre, kamerne ansamble, soliste), koje izvode eminentni hrvatski i strani umetnici.

Niz godina bio je i direktor jednog od najvećih festivala savremene muzike, Muzičkog biennala Zagreb, gostujući je profesor na stranim univerzitetima, član Svetske akademije nauka i umetnosti, kao i protektor Evropske akademije nauka i umetnosti. Predsednik Hrvatske bio je u periodu od 2010. do 2015. godine.

Muzička omladina Kragujevca saopštila je i da su na takmičenje mladih kompozitora stigale brojne prijave iz celog sveta.

E-Stock/Miloš Rafailović

Festival nosi ime po Isidori Žebeljan (1967-2020), istaknutoj srpskoj kompozitorki mlađe generacije i članici SANU

"Žiri će imati težak zadatak da odabere pobednika, a u tome će im pomoći i predstavnik Srbije.

Sa zadovoljstvom vam predstavljamo drugog člana međunarodnog žirija - Draško Adžić je diplomirao i doktorirao kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi akademika Isidore Žebeljan. Na istom fakultetu je zaposlen kao docent", navode organizatori.

Adžićeva dela izvođena su u Srbiji, Americi, Kanadi, Engleskoj, Holandiji, Belgiji, Portugaliji, Austriji, Nemačkoj, Češkoj, Poljskoj, Italiji, Jermeniji, Malti... Sarađivao je sa mnogim orkestrima i ansamblima, a komponuje primenjenu muziku i do sada je učestvovao na preko 50 projekata u Srbiji, Nemačkoj i celom regionu. Bio je i jedan od umetnika koji su predstavljali Srbiju na 13. Praškom kvadrijenalu, dvostruki je dobitnik Sterijine nagrade, a bio je i član žirija 51. Bitefa.

Komentari (0)

Kultura