Reflektor

Šta je ovog puta spremio Nenad Džoni Racković: Sin haosa izlaže u galeriji "Haos"

Komentari

Autor: Euronews

15/06/2021

-

15:27

Šta je ovog puta spremio Nenad Džoni Racković: Sin haosa izlaže u galeriji "Haos"
Šta je ovog puta spremio Nenad Džoni Racković: Sin haosa izlaže u galeriji "Haos" - Copyright Printskrin/Youtube/korak21media

veličina teksta

Aa Aa

Umetnik koji je znao da uzvikuje: "Ja sam sin haosa i haos je moje spasenje" svakako se, rekli bismo, prirodno izborio za termin i izložbu u prostoru galerije "Haos".

Šta nam to ovoga puta sprema i šta želi da pokaže Nenad Johnny Racković?

Poznat po brojnim različitim umetničkim angažovanjima, Racković je multimedijalnistvaralac sa više talenata.

Neko ko je studirao glumu, objavljivao najpre pesme i tekstove u književnim časopisima, potom objavio i pet romana, bio urednik na radiju, snimio tri filma, igrao u pozorišnoj predstavi, izvodio   brojne performanse, priredio brojne samostalne i kolektivne izložbe, sada nam nudi na uvid  "Kserografije iz 1984 - 1988". Ovaj materijal je pronađen nakon smrti njegove majke i on ustvari   predstavlja umetnikove nulte radove, svojevrsni priručnik simbola i tema kojima se suštinski  i detaljnije bavio u svom kasnijem umetničkom izrazu.

"Pripada generaciji koja je, iakorođena u socijalističkoj Jugoslaviji, odrasla na popularnoj kulturi, mešavini stripova, muzike i američkih filmova. Posećuje Studentski kulturni centar, ali i mnoga druga mesta na kojima se prikazivala nova umetnost, koja nastaje kao vrsta subkulturne forme. Kontrazvaničnoj oficijelnoj kulturi, ova nova umetnička praksa nastaje u jednom specifičnom trenutku,  kao odgovor na društvene procese koji će konsekventno, nekoliko godina kasnije dovesti do rata i raspada zemlje", piše u svom tekstu za ovu izložbu Saša Janjić.

Da je Racković autentična umetnička pojava, ističe to i Miroslav Karić u svom predgovoru, a koji između ostaloga kaže:

"To je, takođe, vreme Rackovićevih otkrivanja i neutaživih upijanja svega što je sadržalo   predznak radikalnog, eksperimentalnog, alternativnog, opskurnog, zabranjenog, bilo da je reč   o savremenim i istorijskim avangardnim umetničkim praksama, filmskim poetikama, muzičkim   žanrovima, literarnim formama ili o drevnim, mističnim znanjima i učenjima. Nastajao je tako jedan poseban  autorski  senzibilitet koji je najdirektnije uvezivao različite i  antagonizujuće diskurse, kulturološke i ideološke obrasce, socijalne dinamike i karaktere, (pro)življene kroz društvenu svakodnevicu i komunikaciju čineći da sve to zajedno za njega postane polje konkretnog proizvodnog umetničkog materijala".

Izložba Nenada Johnny Rackovića biće otvorena u utorak, 15. juna u 20 sati, i trajaće do kraja meseca.

Komentari (0)

Kultura