Reflektor

Noćni književni maraton u Novom Sadu: Književnost nalazi svoj put do publike na neočekivan način

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2022

-

13:20

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

"Noć književnosti" u Novom Sadu održaće se u subotu 17. septembra na novosadskom SPENS-u, a ovim događajem započinje Nedelja književnosti Kaleidoskopa kulture.

Pisci iz Italije, Rumunije, Austrije, Španije, Francuske, Slovenije ali i Srbije pretvoriće jedno subotnje veče u pravi maraton književnosti, a publika će imati priliku da u intimnoj atmosferi čuje odlomke iz dela pisaca (objavljenih u Srbiji u poslednjih pet godina) u originalu i prevodu na srpski, kao i da razgovara s njima.

Svaki pisac će tokom cele večeri biti na zasebnoj lokaciji, sa jednim moderatorom i glumcem, dok je publika ta koja se menja na pun sat. Moderatori programa biće predstavnici lokalne književne scene, a glumci mladi studenti koji dolaze sa Akademije umetnosti.

Pisci koji će učestvovati u programu Noći književnosti su: Rosela Postorino iz Italije, Radu Pavel Geo koji dolazi iz Rumunije i Ljuba Arnautović iz Austrije, Stevan Bradić iz Srbije, španski pisac Ben Klark, Kornelija Hulmbauer iz Austrije, Sofie Daul iz Francuske i Nataša Kramberger koja dolazi iz Slovenije.

D. Zedda

Rosela Postorino objavila je knjigu "U vučijoj jazbini" koja je prevedena na srpski jezik

Tim povodom gošća Euronews Srbija bila je Milana Milovanov, koordinatorka tima za odnose s javnošću "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" koja objašnjava ideju iza ovogodišnjeg događaja.

"Kaleidoskop kulture je koncipiran tako da svaka nedelja ima svoju umetnost. Treća nedelja je upravo književnost i ono što je ideja da se književnost da se kao jedna vrsta umetnosti nađe na nekim neočekivanim lokacijama i nađe svoj put do publike na neočekivan način", objašnjava Milovanov.

Prvobitna ideja je bila da se događaj održi u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, ali je zbog nepovoljne vremenske prognoze događaj premešten u Spens.

Sagovornica Euronews Srbija najavljuje i bogat prateći program kako za decu, tako i za odrasle.

"Vojislav Voja Brajović će čitati dečju poeziju, Zijah Sokolović će čitati bajke, stižu dečji horovi 'Zvončići', 'Kolibri', a i za odrasle će biti interesantna monodrama Petra Božovića, kao i oproštajni koncert čuvenog slovenačkog benda Lačni Franc", kaže Milovanov.

Ulaz na sve događaje je slobodan.

 

D. Echeverría

Ben Klark

Dobitnik NIN-ove nagrade, Vladimir Pištalo, jedan od najcenjenijih domaćih književnika, Laslo Vegel, jedna od najčitanijih regionalnih književnica, Vedrana Rudan, mladi srpski autor Aleksandar Tanurdžić, dizajner, vizuelni umetnik i pisac Slavimir Stojanović Futro, crnogorski komičari The Books of Knjige, samo su neka od velikih imena zahvaljujući kojima će Novi Sad, u okviru Kaleidoskopa kulture, biti pretvoren u svojevrsni kaleidoskop pisane reči uz predstavljanje napoznatijih izdavača na Bazaru knjige i tradicionalnu Razmenu knjiga.

Nedelju knjige trebalo je da upotpuni i premijera predstave "Što na podu spavaš" 15. septembra, ali je zbog bolesti dela ansambla Srpskog narednog pozorišta, otkazana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura