Reflektor

Izložba "Grupni portret" povodom 60 godina postojanja Salona MSU

Komentari

Autor: Euronews

15/07/2021

-

14:16

Izložba "Grupni portret" povodom 60 godina postojanja Salona MSU
Arhiva Muzeja savremen umetnosti - Copyright Arhiva Muzeja savremen umetnosti

veličina teksta

Aa Aa

Salon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu obeležava 60 godina postojanja izložbom dokumentarne građe, kao i nekolicine dela iz muzejske zbirke autora koji su izlagali u toj galeriji tokom proteklih godina.

"Grupni portret: Šezdeset godina Salona Muzeja savremene umetnosti", kustoskinje Une Popović, biće otvorena 23. jula, a do 6. septembra pred posetiocima će biti i rane fotografije postavki, katalozi i video arhiva.

MSU/Sasa Reljic

Otvaranje izložbe Karim Rašida 2004.

Kada je u proleće 1961 godine, četiri godine pre otvaranja Muzeja savremene umetnosti, započeo sa radom Salon Moderne Galerije (današnji Salon Muzeja savremene umetnosti) u ulici Pariska 14, predstavljao je prvu beogradsku galeriju koja je imala svoj stalni program, pravilnik i koncepciju.

"Salon Muzeja savremene umetnosti od svog osnivanja 1961. ugostio je više stotina izložbi i hiljade pratećih programa, razgovora, prezentacija time agilno i pravovremeno delujući u mapiranju, artikulaciji  i istorizaciji aktuelnih umetničkih praksi tokom predhodnih decenija.

Prikazujući umetničke opuse već afirmisanih stvaralaca putem manjih retrospektiva i vremenom praveći fokus na izložbe umetnika srednje i mlađe generacije, Salon je odigrao izuzetno značajnu ulogu u pogledu afirmacije čitavih generacija autora svih opredeljenja. Kroz problemske, autorske izložbe i međunarodne saradnje galerija je promovisala raznolike kustoske modele rada i izložbene prakse", navode iz Muzeja savremene umetnosti.

MSU/Goranka Matić

Društvo na otvaranju izložbe Gorana Trbuljaka, 1981.

Kao zasebna jedinica u centru grada i sa programskom koncepcijom, pre svega, usmerenoj ka promociji i valorizaciji novih i međusobno različitih umetničkih ostvarenja, Salon deluje i autonomno kao fizički odvojen ogranak sa ciljem da uspostavi prvi i primarni kontakt s mlađom publikom i aktuelnim akterima, da svojim programima posredno promoviše Muzej savremene umetnosti i njegove zbirke, ali i da pravovremeno selektuje, grupiše i za istoriju zabeleži vrednosti važne za Muzej, radi nekih budućih generacija.

Pomenuta izložba podrazumeva početnu tačku za rad na realizaciji monografije o Salonu Muzeja savremene umetnosti koja se planira tokom narednih godina.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu