Reflektor

Stenli Džordan svira Hendriksa na Nišvilu

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2021

-

11:51

Stenli Džordan svira Hendriksa na Nišvilu
Stenli Džordan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Džez gitarista Stenli Džordan predstaviće se na ovogodišnjem Nišvilu programom: "Stanley plays Jimi", kojim obeležava 50 godina od smrti legendarnog gitariste Džimija Hendriksa i njegovog legendarnog nastupa na Wodstock festivalu.

U klasičnoj "hendriksovskoj" trio formaciji učestvuju još i Lorens Kotl na basu i Gabor Dornjei za bubnjevima.

Stenli Džordan poznat je po svojoj "klavirskoj" tehnici sviranja obema rukama na vratu gitare, a nastupiće u petak 13. avgusta.

Iako i sam Džordan kaže da ovo jeste "tribjut" program, zbog čega je na bini i obučen kao Hendriks, to je ipak više od puke imitacije, jer se on svojom kreativnošću nadovezuje na Džimijevo nasleđe.

Ovo je, kaže Džordan, neka vrsta "fantazijskog koncerta", odnosno njegovo viđenje kako bi Hendriks, da je živ, svirao danas.

Stenli Džordan iza sebe ima četiri Gremi nominacije, rasprodate koncerte širom sveta, milionske tiraže albuma, od kojih je recimo samo debi album iz 1985. godine "Magic Touch" proveo 51 nedelju na prvom mestu Bilbordove džez liste, a svirao je i snimao sa takvim imenima kao što su Beni Karter, Dizi Džilespi, Majls Dejvis, Bili Kobem.

Možda bi zbog toga njegov "omaž" Hendriksu mogao delovati kao iznenađenje, ali samo na prvi pogled.

"Pre nego što sam se okrenuo džezu, slušao sam rok muziku, a upravo me je Hendriksova muzika i usmerila ka džezu. Jer, poznato je da je Hendriks 'džemovao' sa nekim izuzetnim džezerima (Rasan Roland Kirk, Leri Jang), a imao i dogovorena sminanja sa Majlsom Dejvisom i Gilom Evansom. Da nije iznenada preminuo, možemo samo da pretpostavimo u kom bi pravcu otišla njegova muzika", kazao je Džordan.

Stenli Džordan naglašava i da je ideju za "tejping" tehniku dobio upravo od Hendriksa.

"Gledao sam ga kako svira samo levom rukom, bez okidanja žica, a onda sam u jednom trenutku shvatio da bih mogao da na vratu upotrebim i desnu ruku", kaže Džordan.

Iako mu je ta tehnika donela svetsku slavu, Džordan često koristi i klasičnu rok tehniku sa trzalicom, a uz to odlično peva.  

Komentari (0)

Kultura