Istorija

U Muzeju Srema prvi put izložen zlatni avarski pojas: Dragoceno otkriće pod neprobojnim staklom i policijskim nadzorom

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2023

-

11:10

U Muzeju Srema prvi put izložen zlatni avarski pojas: Dragoceno otkriće pod neprobojnim staklom i policijskim nadzorom
U Muzeju Srema prvi put izložen zlatni avarski pojas: Dragoceno otkriće pod neprobojnim staklom i policijskim nadzorom - Copyright Slobodan Maksić

veličina teksta

Aa Aa

U Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici prvi put su u javnosti izloženi očuvani elementi originalnog zlatnog avarskog pojasa iz okoline Sirmijuma, koji potiče iz šestog ili samog početka sedmog veka. 

Pojas je prezentovan u okviru izložbe "Četiri dana zlatnog pojasa Sirmijuma", koju je podržala Pokrajinska vlada, preko Sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, i koja traje do 26. novembra.

Od 1992. godine, kada je avarski pojas predat Muzeju Srema, pa sve do danas, zbog neizvršene konzervacije i restauracije, ali i nepostojanja adekvatnih uslova za izlaganje, on je bio čuvan u trezoru i nikada nije izlagan, saopštila je Pokrajinska vlada.

 

 

Upravo zbog toga ova izložba predstavlja pravu senzaciju u naučnim i kulturnim krugovima i u široj javnosti, ne samo u našoj zemlji, već i na međunarodnoj sceni.

Izložbu je otvorio potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, koji je tom prilikom istakao da 10 fragmenata luksuznog zlatnog avarskog pojasa, koji je pronađen u okolini Sremske Mitrovice (na tromeđi Čalme, Divoša i Bingule) – jedne od četiri nekadašnje prestonice moćnog Rimskog carstva – predstavljaju u svemu jedinstven artefakt pronađen na našem tlu i retkost u svetskim razmerama.

"Nekoliko sličnih nalaza, ali ne ovog kvaliteta izrade i raskošne inkrustacije, pronađeno je u našem okruženju, ali avarski pojas iz Mitrovice prednjači u značaju, raskoši ukrasa i lepoti i predstavlja svetski raritet, koji je, sa još nekim izuzetnim nalazima iz kolekcija Muzeja Srema (Konstantinovi zlatnici kovani između 317. i 337. godine, Sunčani sat s kraja prvog i početka drugog veka naše ere, Zlatni relikvijar iz prve polovine petog veka), ovu ustanovu odavno upisao na mapu značajnih svetskih arheoloških i muzejskih kolekcija", rekao je Ćurčić.

Slobodan Maksić

 

Na osnovu dostupnih istorijskih izvora i poređenja sa sličnim nalazima, pojas je kao znamenje vlasti u Avarskom kaganatu, odnosno ne samo ukras garderobe, već i oznaka statusa vlasnika, bio deo protokolarne odežde značajnog vojskovođe, kneza ili samog avarskog vladara (kagana) i nošen je u posebnim, svečanim prilikama.

Osnovano se pretpostavlja da je pripadao avarskom kaganu Bajanu ili nekom od njegovih sinova naslednika na vladarskom tronu, s obzirom na to da su bili prisutni na ovom prostoru i predvodili opsade Sirijuma (Mitrovice) upravo u periodu u kom se avarski pojas i datira.

"Nažalost, zbog okolnosti u kojima je pronađen (radom nelegalnih kopača ili tokom poljoprivrednih radova, a zatim zaplenom od strane policije), danas nije moguće tačno utvrditi da li je avarski pojas bio deo grobnog inventara vlasnika, ili je reč o opljačkanom i skrivenom blagu, koje je zakopano i trebalo je da sačeka neka sigurnija i bezbednija vremena", dodao je Ćurčić.

On je izrazio zadovoljstvo što će, imajući u vidu ekskluzivnost nalaza, neprocenjivu kulturnu i nominalnu vrednost – šira javnost konačno imati priliku da vidi originalni avarski pojas.

"Pokrajinska vlada će i u narednom periodu nastaviti da finansira projekte poput ove jedinstvene izložbe", kazao je Ćurčić.

Avarski pojas će biti izložen u specijalno napravljenoj vitrini sa neprobojnim staklom i potrebnim mikroklimatskim uslovima, u posebno adaptiranom prostoru, uz visoke mere bezbednosti i 24-satni policijski nadzor, a zbog specifičnosti i potrebe da se sam predmet zaštiti, biće izložen samo četiri dana, uz ograničen broj posetilaca i dužinu zadržavanja u prostoriji.

Komentari (0)

Magazin