Nauka

Posle višemesečne "borbe" sa zaglavljenim poklopcem na kapsuli, NASA konačno došla do uzoraka sa asteroida Benu

Komentari

Autor: Space

25/01/2024

-

10:30

Posle višemesečne "borbe" sa zaglavljenim poklopcem na kapsuli, NASA konačno došla do uzoraka sa asteroida Benu
Posle višemesečne "borbe" sa zaglavljenim poklopcem na kapsuli, NASA konačno došla do uzoraka sa asteroida Benu - Copyright Tanjug/Erika Blumenfeld, Joseph Aebersold/NASA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Posle višemesečne borbe sa dva "tvrdoglava" pričvršćivača na poklopcu kapsule u kojoj se nalazi materijal sa asteroida Benu iz misije Oziris-Reks, NASA je konačno uspela da ih otvori, piše portal Space.

Grupa tehničara američke Nacionalne svemirske agencije uspeli su da dođu do dragocenih uzoraka sa dalekog asteroida, koji su na Zemlju dopremljeni u istorijskoj misiji u septembru prošle godine. Iako su oni bezbedno spušteni na Zemlju u hermetički zatvorenoj kapsuli, naučnici sve do sada nisu mogli da ih analiziraju, zbog dva zaglavljena pričvršćivača na poklopcu. 

Ipak, nisu sve ovo vreme sedeli skrštenih ruku, budući da su tik ispod spoljnjeg mehanizma kapsule, proanšli oko 70,3 grama materijala sa svemirskog kamena.

Tanjug NASA/Goddard/University of Arizona/CSA/York/MDA via AP, File

 

U kapsuli se nalazi prašina i kamenčići prečnika oko jednog centimetra, a masa celokupnog uzorka još nije utvrđena.

NASA planira da objavi katalog svih uzoraka sa Benua kasnije ove godine, što će omogućiti naučnicima i naučnim institucijama iz celog sveta da učestvuju u istraživanju.

Asteroid Benu je, prema dosadašnjim nalazima, primitivni svemirski kamen koji potiče iz najranijeg perioda postojanja našeg Sunčevog sistema, pa zbog toga ima potencijal da nam pruži dragocene uvide u nastanak i evoluciju nebeskih tela.

Letelica "Oziris Reks" koja je dopremila uzorke, u međuvremenu je promenila ime i misiju. Sada se zove "Oziris-Apeks" i nalazi se na petogodišnjem putovanju do dalekog asteroida Apofis.

Komentari (0)

Magazin