Nauka

Težak gubitak za nauku u Švedskoj: Kvar na zamrzivaču uništio uzorke prikupljane decenijama, vredne više miliona evra

Komentari

Autor: Guardian

06/02/2024

-

10:40

Težak gubitak za nauku u Švedskoj: Kvar na zamrzivaču uništio uzorke prikupljane decenijama, vredne više miliona evra
Težak gubitak za nauku u Švedskoj: Kvar na zamrzivaču uništio uzorke prikupljane decenijama, vredne više miliona evra - Copyright Unsplash/Adrian Trinkaus

veličina teksta

Aa Aa

Uzorci prikupljani tokom više decenija na medicinskim institutima u Švedskoj, uništeni su zbog kvara zamrzivača tokom božićnih praznika, saopštio je tamošnji univerzitet.

Uzorci su bili skladišteni na temperaturi od -190 stepeni Celzijusa u Karolinska institutu u Stokholmu, ali je između 22. i 23. decembra došlo do prekida dotoka tečnog azota do kriogenih komora. Iako one mogu da izdrže četiri dana u takvim okolnostima, kvar nije popravljen ni petog dana, zbog čega su uništeni svi uzorci koji su se tu čuvali, a koje je skladištilo nekoliko institucija.

Mati Salberg, dekan južnog kampusa Karolinska instituta, kaže da je do kvara došlo "u najgorem mogućem trenutku u Švedskoj, samo dan pre Badnje večeri".

Iako nema znakova sabotaže, pokrenuta je interna istraga, a incident je prijavljen i policiji. Pojedini švedski mediji izveštavaju da je procenjena vrednost uzoraka oko 50 miliona kruna, odnosno 43 miliona evra.

Salberg kaže da nema zvaničnih procena vrednosti uzoraka, ali priznaje da je najverovatnije reč o milionskom iznosu, preneo je britanski Guardian.

"Najgore su pogođena istraživanja leukemije, jer su se čuvali uzorci dobijeni od pacijenata u poslednjih trideset godina", dodao je on.

Komentari (0)

Magazin