Nauka

Čitav svemir na dlanu - naučnici napravili najveću simulaciju univerzuma do sada

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Universe Today

16/09/2021

-

22:30

Čitav svemir na dlanu - naučnici napravili najveću simulaciju univerzuma do sada
Čitav svemir na dlanu - naučnici napravili najveću simulaciju univerzuma do sada - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Grupa naučnika je napravila do sada najveću digitalnu simulaciju univerzuma, kako bi što bolje mogli da prouče sve njegove delove, i načine na koje tamna materija igra ulogu u njima.

U pitanju je simulacija pod nazivom "Uchuu", koja sadrži 2,1 bilion "čestica" u prostoru širine 9,6 milijardi svetlosnih godina.

Naučnici su pokušali da rekreiraju evoluciju univerzuma tokom više od 13 milijardi godina. Nisu se fokusirali na formiranje zvezda i planeta, već na ponašanje tamne materije u svemiru koji se širi.

Simulacija je dovoljno detaljna da pomoću nje može da se identifikuje gotovo sve, od jata galaksija do tamne materije u svakoj od galaksija ponaosob, prenosi "Universe Today".

Za stvaranje tako detaljnog modela, naučnici su morali da iskoriste veliku količinu računarske snage i prostora za skladištenje, a njihovo istraživanje koje možete naći ovde.

Tim je koristio više od 40.000 procesora i 20 miliona računarskih časova za generisanje simulacije, a proizveo je više od tri petabajta podataka - 3.000 terabajta, odnosno tri miliona gigabajta.

Uz pomoć kompresije, sve ovo je stalo na "samo" 100 terabajta prostora.

To je i dalje ogromna količina podataka, ali ne previše velika da se ne može uskladištiti na jednom hard disku.

Naravno, hard disk od 100 terabajta postoji, ali košta 40.000 dolara.

Ukoliko, sa druge strane, ne želite da izdvojite čitavo malo bogatstvo kako biste kupili ovakvo nešto, onda je dobra vest da su naučnici sačuvali sve "sirove" podatke na svojoj internet-stranici.

(Priredio: J.Đ.)

Komentari (0)

Magazin