Nauka

Okeani nikada u istoriji nisu bili topliji, temperature nastavljaju da rastu

Komentari

Autor: Tanjug, Gardijan

13/01/2022

-

07:15

Okeani nikada u istoriji nisu bili topliji, temperature nastavljaju da rastu
Okeani nikada u istoriji nisu bili topliji, temperature nastavljaju da rastu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Svetski okeani su sve topliji, a njihove temperature nastavljaju da rastu, pokazuje najnovije istrazivanje objavljeno u Koloradu. Prošle godine su zabeležene najviše temperature okeana u istoriji merenja, što je šesta godina zaredom kako je oboren ovaj rekord. Naučnici navode da je glavni razlog globalno zagrevanje, odnosno klimatske promene.

"Temperature okeana neumoljivo rastu na globalnom nivou, što je primarni pokazatelj klimatskih promena uzrokovanih ljudskim delovanjem", rekao je klimatolog Kevin Trenbert iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Koloradu.ž

Unsplash/Canva

 

Toplije okeanske vode utiču na stvaranje snažnijih oluja, uragana i ekstremnih padavina, a to povećava rizik od pojave jakih poplava. Zagrejana okeanska voda se širi prema severu i jugu te razara grenlandske i antarktičke ledene ploče, što pak utiče na porast nivoa mora.

Okeani apsorbiraju oko trećine ugljen dioksida nastalog zbog ljudskih aktivnosti zbog čega dolazi do njihovog zakiseljavanja. Ovaj proces uništava koralne grebene koji su dom četvrtini svetskog morskog života i izvor hrane za više od 500 miliona ljudi, piše Gardijan.

Kako se svet zagreva zbog izgaranja fosilnih goriva, krčenja šuma i drugih aktivnosti, okeani preuzimaju najveći teret dodatne toplote. Okeani su tako apsorbovali više od 90 odsto toplote proizvedene tokom poslednjih 50 godina, privremeno na taj način štiteći floru i faunu na kopnu od izrazito visokih temperatura.

Količina toplote koju upijaju okeani je ogromna. Prošle godine je gornjih 2.000 metara okeana, gde se događa najveći deo zagrevanja, apsorbovalo 14 zetadžula toplote više nego 2020. Poređenja radi, svetska godišnja potrošnja energije iznosi približno 0.5 zetadžula. Drugim rečima, količina dodatne energije u okeanima je ove godine bila 145 puta veća od celokupne svetske proizvodnje električne energije.

"Sve dok ne dođemo do nulte emisije štetnih gasova, okeani će nastavljati da se zagrevaju. Nastavićemo da rušimo temperaturne rekorde", rekao je klimatolog Majkl Men sa Univerziteta Pen Stejt.

Dugotrajno zagrevanje okeana najviše je izraženo u Atlantskom i Južnom okeanu, iako treba napomenuti da su prošle godine rekordno visoke temperature zabeležene i u Sredozemnom moru.

Komentari (0)

Magazin