Nauka

Neobično otkriće arheologa-amatera iz Hrvatske: Četvrti put pronašao zub vunastog mamuta

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2022

-

14:03

Neobično otkriće arheologa-amatera iz Hrvatske: Četvrti put pronašao zub vunastog mamuta
Neobično otkriće arheologa-amatera iz Hrvatske: Četvrti put pronašao zub vunastog mamuta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zaljubljenik u arheologiju, Goran Popović iz Mohova u Hrvatskoj, u nlizini Iloka pronašao je proteklog vikenda na iločkom području zub vunastog mamuta, četvrti u proteklih deset godina.

"Opet sam dobio onaj instinkt i prošetao našim lepim zaseokom. Odjednom se odronio novi deo brda i zub je samo izronio. Sada sam potpuno uveren da ovo više nije slučajnost", napisao je Popović na Fejsbuku, prenela je Hina.

 

 

Stariji meštani Mohova, kaže, tvrde da su na tom mestu, kada je kopan ribnjak 60-ih godina prošloga veka, pronađene brojne mamutske kosti.

"Očigledno je da je dolina u kojoj se nalazi Mohovo pre 20.000 godina i više bila prava dolina mamuta", mišljenja je ovaj mladi Mohovljanin koji je osim ostataka mamuta nailazio i na ostatke praistorijskog nosoroga.

Istraživanja su, pored mamuta i nosoroga, dovela do pronalaska fosilnih ostataka hijene, divljeg konja, bizona i i drugih životinja koje su u praistoriji nastanjivale ovaj kraj.

Popović, koji je inače po zanimanju kuvar, dodaje da je za prvi zub koji je pronašao utvrđeno da je reč o vunastom mamutu, a da bi tim pronalascima dao dodatnu vrednost, pre nekoliko godina osnovao je udruženje "Dolina mamuta" s ciljem gradnje tematskog parka upotpunjenog turističkim i zabavnim sadržajima na koje bi bile naslonjena poljoprivredna domaćintsva iz Mohova i iločkog kraja.

Prema pisanju hrvatskih medija, poslednjih godina u nekoliko navrata u Mohovu, koje se nalazi u blizini Vukovara, otkriveni su ostaci praistorijskih životinja, pa je mesto postalo poznato kao Dolina mamuta. 

Komentari (0)

Magazin