Nauka

Neobično otkriće naučnika: Toplija leta utiču na pol kornjača na Floridi, u poslednje četiri godine 99 odsto ženki

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2022

-

15:00

Neobično otkriće naučnika: Toplija leta utiču na pol kornjača na Floridi, u poslednje četiri godine 99 odsto ženki
Neobično otkriće naučnika: Toplija leta utiču na pol kornjača na Floridi, u poslednje četiri godine 99 odsto ženki - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici sa Floride objavili su zanimljivu studiju koja objašnjava kako na pol kornjača utiče pogoršanje klimatskih promena, odnosno da porast temperatura ima direktan uticaj na određivanje pola ove vrste.

Kako se navodi, nedavni toplotni talasi doveli su do jakog zagrevanja peska na plažama, što je dovelo do toga da je svaka novorođena kornjača bila ženka, prenosi Rojters.

"Naučnici koji proučavaju mladunčad morskih kornjača i jaja nisu pronašli morske kornjače muškog pola, tako da su se u poslednje četiri godine rađale samo ženke morskih kornjača", rekao je predstavnik Centra za kornjače, koji radi od 1986. godine.

U studiji se objašnjava da prilikom kopanja gnezda na plaži, temperatura peska direktno utiče na određivanje pola mladunaca.

Zanimljivo je da statistika novorođenih kornjača pokazuje da su 99 odsto beba morskih kornjača ženke, što ide u prilog studiji.

Umesto određivanja pola tokom oplodnje, pol morskih kornjača i aligatora zavisi od temperature jaja u razvoju.

Kada se jaja kornjače inkubiraju ispod 28 stepeni Celzijusa, mladunci kornjače će biti mužjaci, dok će oni koji se inkubiraju iznad 31 stepen Celzijusa biće ženske.

"Tokom godina videćemo nagli pad populacije morskih kornjača, jer jednostavno nemamo genetsku raznolikost koja je potrebne za ostvarivanje uspešne sesije uzgoja", upozoravaju naučnici.

Komentari (0)

Magazin