Nauka

Anegdota Nobelovca: Cajlinger umalo da propusti obaveštenje o tome da je dobio nagradu

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2022

-

14:01

Anegdota Nobelovca: Cajlinger umalo da propusti obaveštenje o tome da je dobio nagradu
Tanjug/AP Photo/Theresa Wey - Copyright Tanjug/AP Photo/Theresa Wey

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kvantni fizičar Anton Cajlinger, koji je zajedno sa Francuzom Alen Aspektom i Amerikancem Džonom Klauzerom, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku, skoro da je propustio obaveštenje o nagradi.

Cajlinger je ispričao medijima da je juče oko 11 časova radio na novoj publikaciji i da nije želeo da mu bilo ko smeta.

"Međutim, moja asistentkinja me je, i pored toga što sam rekao da me ne uznemiravaju, pozvala i rekla da neko želi po svaku cenu da priča sa mnom, ali da ne želi da kaže ko je i odakle. Brzo smo ustanovili, na osnovu telefonskog broja, da je poziv iz Švedske“, preneo je on.

Cajlinger, koji je poznat po teleportaciji čestica svetlosti, naveo je da je pristao na razgovor i da mu je gospođa na drugoj strani telefonske veze rekla da je sekretarica Komiteta za dodelu Nobelove nagrade. Zatim ga je povezala sa generalnim sekretarom Akademije nauka Švedske i dvojicom članova Komiteta.

"Onda mi je objašnjeno da sam dobio Nobelovu nagradu, i da nas trojica delimo ovogodišnje priznanje", rekao je Cajlinger.

I ova anegdota pokazuje koliko je Cajlinger netipičan naučnik, koji je svojim ponašanjem odavno pozitivno prihvaćen u austrijskoj javnosti. Nobelovoj nagradi raduju se i njegovi studenti, koji ističu da se sada osećaju na neki način privilegovani da ih uči Nobelovac, iako su znali da je on vrhunski stručnjak u svojoj oblasti.

Ovo je 23. Nobelova nagrada koju je jedan Austrijanac dobio od uspostavljanja ove svetski poznate nagrade za doprinose u raznim oblastima. Kada je reč o fizici, Cajlinger je treći Nobelovac iz Austrije, a pre njega su ovo prestižno priznanje dobili Ervin Šredinger 1933. godine i Volfgang Pauli 1945. godine.

Komentari (0)

Magazin