Nauka

Arheolog amater na putu otkrića primitivnog sistema kalendara iz ledenog doba

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2023

-

16:30

Arheolog amater na putu otkrića primitivnog sistema kalendara iz ledenog doba
AP/PIERRE ANDRIEU, Pixabay - Copyright AP/PIERRE ANDRIEU, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Arheolog amater radi na otkrivanju sistema pisanja lunarnog kalendara iz ledenog doba pronađenog u pećinama, koje su koristili lovci-sakupljači i može se smatrati primitivnim sistemom za čuvanje podataka.

Arheolog amater Ben Bejkon zaključio je da su oznake stare 20.000 godina i imaju oblik lunarnog kalendara, a reč je o pećinskim slikama vrsta kao što su irvasi, ribe i sada izumrla goveda, pronađenih širom Evrope, preneo je Gardijan.

Dodaje se da su i nizovi tačaka i druge oznake pronađene na više od 600 slika iz ledenog doba na zidovima pećina i prenosivim objektima širom Evrope.

Arheolozi su dugo verovali da ove oznake imaju značenje, ali ih niko nije dešifrovao. Bejkon je nkrenuo da ih dekodira preko prethodnih istraživanja i slika pećinske umetnosti u Britanskoj biblioteci, tražeći obrasce koji se ponavljaju, pa je istakao da je "nadrealno otkriti šta su ljudi govorili pre 20.000 godina".

Kako se navodi, istraživanje sugeriše da pećinski crteži nisu bili samo oblik umetničkog izražavanja, već su korišćeni i za beleženje sofisticiranih informacija o vremenu reproduktivnih ciklusa životinja.

Napominje se da je Bejkon proveo bezbroj sati pokušavajući da dekodira sistem protopisanja, za koji se veruje da je prethodio drugim ekvivalentnim sistemima za čuvanje podataka najmanje 10.000 godina.

On se obratio akademicima i predočio im svoju teoriju, koji su ga ohrabrili da se bavi njome.

Gardijan prenosi da je Bekon sarađivao sa timom, uključujući dva profesora sa Univerziteta Daram, među kojima je i arheolog profesor Pol Petit.

"Rezultati pokazuju da su lovci-sakupljači iz ledenog doba prvi koristili sistemski kalendar i oznake za beleženje informacija o velikim ekološkim događajima u okviru tog kalendara", rekao je Petit.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin