Nauka

Nova istraživanja ukazuju da su Homo sapiensi jeli velike puževe pre 160.000 godina

Komentari

Autor: Science News

08/04/2023

-

22:40

Nova istraživanja ukazuju da su Homo sapiensi jeli velike puževe pre 160.000 godina
Nova istraživanja ukazuju da su Homo sapiensi jeli velike puževe pre 160.000 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Do sada su najstariji dokazi da je Homo sapiens jeo kopnene puževe datirali od pre otprilike 49.000 godina u Africi i pre oko 36.000 godina u Evropi. Ali desetinama hiljada godina ranije ljudi u kamenim skloništima na jugu Afrike jeli su ove puzavce koji mogu da narastu do veličine ruke odrasle osobe, naveli su istraživači u izveštaju u Quaternary Science Reviews. 

Analize fragmenata ljuske koje su iskopane iz pećine na jugu Afrike ukazuju da su lovci-sakupljači periodično boravili na tom mestu i da su zagrevali velike afričke kopnene puževe i da su ih onda verovatno jeli, navela je hemičarka Marin Vojčešak sa Kraljevskog instituta za kulturno nasleđe u Briselu, prenosi Science News.

Nova otkrića dovode u pitanje ideju da ljudske grupe nisu koristile kopnene puževe u ishrani sve do poslednjeg ledenog doba. Mnogo pre toga su grupe lovaca-sakuplčjača na jugu Afrike tragale za velikim kopnenim puževima kako bi oh odnele u pećinu za sebe ili bi ih podelili sa drugima, navode istraživači.  

"Mesni protein puževa je lak za jelo, i mogao bi da bude važna hrana za starije ljude i za decu, odnosno za one kojima bi bilo teže da žvaću tvrdu hranu", rekla je Vojčešak i dodala da je kooperativno društveno ponašanje i podela hrane postojala od početka ljudske vrste. 

Za istraživače nije iznenađenje to što su Homo Sapisensi rano prepoznali nutritivnu vrednost puževa i što su ih povreemno jeli, rekla je Tereza Stil, areheolog na Univerzitetu Kalifornija Dejvis koja nije bila deo istrađivanja. Međutim, intenzivno korišćenje puževa u ishrani koji je počelo pre oko 160.000 godina jeste neočekivano i zbog toga se postavlja pitanje da li je dostupnost druge hrane smanjena zbog klimatskih promena ili promene staništa.  

Komentari (0)

Magazin