Nauka

Naučnici: Velika Britanija nije spremnija za pandemiju nego 2020. godine

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2023

-

20:36

Naučnici: Velika Britanija nije spremnija za pandemiju nego 2020. godine
Naučnici: Velika Britanija nije spremnija za pandemiju nego 2020. godine - Copyright EPA-EFE/ANDY RAIN

veličina teksta

Aa Aa

Više od tri godine nakon globalnog izbijanja koronavirusa, naučnici su upozorili da Velika Britanija nije ništa bolje pripremljena za pandemiju nego što je bila 2020. godine.

Ser Džon Bel i ser Dejvid King, koji se nalaze u grupi vodećih naučnika koji tvrde da Velika Britanija nije ništa bolje pripremljena nego 2020. godine, dok nova varijanta u Indiji izaziva zabrinutost, preneo je "Independent".

Velika Britanija nije spremna za sledeću globalnu pandemiju jer se ukidaju javne usluge i ključna istraživanja, tvrde stručnjaci.

Više od tri godine nakon globalnog izbijanja koronavirusa, vrhunski naučnici su upozorili da Velika Britanija nije ništa bolje pripremljena za pandemiju nego što je bila 2020.

Kažu da je još jedna epidemija u razmerama kovida 19 neizbežna, ali da deinvestiranje u usluge praćenja infekcija, demontaža ključne infrastrukture i stanje nacionalnog zdravstvenog sistema znači da zemlja "gubi tlo pod nogama".

Varijanta, koja je prvi put identifikovana u januaru i poznata kao Arkturus, pronađena je u 22 zemlje, uključujući Veliku Britaniju i SAD, navela je Indiju da nastavi proizvodnju vakcina.

Bel: Kovid 19 nije "kriza jedne generacije"

Ser Džon Bel, vodeći imunolog i član britanske radne grupe za vakcinu protiv kovida 19 tokom pandemije, rekao je da je previše lako odbaciti kovid 19 kao "krizu jedne generacije".

U članku za "Independent", on je upozorio da je "pitanje kada, a ne da li će nastupiti nova pandemija", dodajući da nacija treba da usvoji pristup koji uključuje izgradnju otpornijeg zdravstvenog sistema, sprovođenje boljeg nadzora i identifikovanje budućih pretnji.

"Uprkos svemu što smo naučili, nismo spremni za sledeću pandemiju", napisao je Bel, dodajući da bi sledeća pandemija mogla da bude još razornija od prethodne. 

"Moramo biti u stalnom stanju pripravnosti za sledeću veliku zdravstvenu krizu - ako ne reagujemo sada, neće nam biti oprošteno", istakao je Bel.

On se osvrnuo na model koje sugeriše da postoji šansa od 38 odsto da će se još jedna pandemija desiti tokom našeg života, koja bi imala "potencijal da izazove još veće uništenje".

Komentari (0)

Magazin