Nauka

Veličanstveni "supermesec" obasjao planetu: Fotografije iz celog sveta dočarale nebeski fenomen

Komentari

Autor: Space

02/08/2023

-

11:45

Veličanstveni "supermesec" obasjao planetu: Fotografije iz celog sveta dočarale nebeski fenomen
Tanjug/AP/Petros Giannakouris - Copyright Tanjug/AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Mesec koji je sinoć obasjao noćno nebo delovao je veće nego inače, jer se našao nešto bliže Zemlji, nego što je to uobičajeno, a taj fenomen poznat je kao "supermesec". 

Fotografi širom sveta iskoristili su priliku da naprave veličanstvene fotografije Zemljinog saputnika, na kojima je doduše, Mesec predimenzioniran, zahvaljujući upotrebi posebnih dugih objektiva.

Šta je supermesec?

Takozvani supermesec nastaje zato što orbita Meseca oko Zemlje nije savršena kružnica, već je u obliku elipse. To znači da tokom svoje orbite od 27,3 dana postoje tačke u kojima je Mesec bliži Zemlji i tačke u kojima je udaljeniji. Vidljiva razlika u veličini meseca između najbliže tačke, perigeja, i najdalje, apogeja, iznosi oko 14 posto.

Supermesec se dešava kada je Mesec i u fazi punog meseca svog 29,5-dnevnog lunarnog ciklusa i kada je oko svog perigeja. To znači da je zvanični izraz za supermesec „perigejski pun mesec“. Međutim, da bi se dogodio supermesec, Mesec ne mora da bude baš najbliži Zemlji.

Stručnjak za pomračenja nebeskih tela i penzionisani astrofizičar NASA Fred Espanak rekao je za Space da je ovog puta Mesec udaljen 357.530 km od Zemlje, dok je obično oko 30.000 kilometara udaljeniji.

Fenomen će se ponoviti i 30. avgusta, kada će se naći na 357.343 kilometra od Zemlje i tada će biti najbliži i najsvetliji u 2023. godini 

Tanjug/AP/Seth Wenig

Supermesec nad Njujorkom

Supermesec može da bude i do 30 posto svetliji nego što je to uobičajeno, a veličina mesečevog diska može da deluje 14 posto veće gledano sa Zemlje. Ove razlike su vidljive iskusnom oku onih koji redovno prate lunarne događaje, ali obično nisu toliko primetne ako inače ne obraćate mnogo pažnje na to kako mesec izgleda iz noći u noć.

"Leto supermeseca" završava se 28. septembra, pet dana posle ravnodnevice, kada se završava leto na severnoj hemisferi. Sledeće godine neće nas očekivati takvi nebeski spektakli. Štaviše, u 2024. imaćemo samo dva supermeseca - jedan 18. septembra, a drugi 18. oktobra.

Poslednji put su se dva "supermeseca" pojavila u istom mesecu 2018. godine, a sledeći takav fenomen se neće dogoditi pre 2037. godine, tvrde astronomi.

Komentari (0)

Magazin