Poznati

Preminuo jugoslovenski "kralj nameštanja utakmica" Velibor Džarovski

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/04/2024

-

12:15

Preminuo jugoslovenski "kralj nameštanja utakmica" Velibor Džarovski
Preminuo jugoslovenski "kralj nameštanja utakmica" Velibor Džarovski - Copyright Prinstscreen YouTube/Jutarnji Program TV Happy

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji estradni i fudbalski menadžer Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji Severne Makedonije. Popularni Džaro u bivšoj Jugoslaviji bio je poznat kao "kralj fudbalskih nameštaljki", ali i kao uspešan menadžer zvezdama kao što su Zdravko Čolić, Bijelo dugme, Mišo Kovač i Tereza Kesovija.

Rado je otvoreno govorio o tome kako je nameštao mečeve i kakvim se mahinacijama služio da dobije željene rezultate na navodno osamdesetak utakmica u bivšoj državi.

Ostaće upamćen njegovo "uspešno" mešanje u igru klubova niže lige u Makedoniji, gde je jedan od mečava 1971. završen neverovatnim rezultatom od 134:0.

Džaro je u svoje vreme bio jedna od zapaženijih figura u kriminalnom miljeu. Na kraju je napisao i scenario po svom životu za predstavu koja se igrala u Makedonskom narodnom pozorištu. Tvrdio je da mu je čak i Tito "progledao kroz prste".

"Meni je Lazar Koliševski pričao kako je u nekom društvu mene neko pomenuo u negativnom kontekstu, na šta je Tito odgovorio: 'Nemojte da ga dirate, on tak simpatične stvari radi!' Valjda je pročitao članak o meni u kome je stajalo da sam najveći režiser u titoizmu, posle čega je kroz smeh konstatovao kako je mislio da od njega nema većeg režisera. Revanširao sam mu se tako što sam lično organizovao da jedne godine štafeta krene iz rudnika Stari trg. To je samo meni moglo da padne na pamet", govorio je Džaro.

Varao je na humanitarnim koncertima i zaradio bogatstvo koje je na kraju izgubio i prokockao. Tokom karijere dva puta je privođen i uhapšen na granici, ali je zahvaljujući prijateljstvu svaki put brzo pušten.

Njegova ćerka Milica Džarovska napisala je knjigu o njegovom životu pod nazivom "Džaro - život na kocki". 

Komentari (0)

Magazin