Poznati

Peter Handke ponovo među Srbima: Došao sam uprkos “jakim vetrovima” protiv posete

Komentari

Autor: Euronews

07/05/2021

-

18:15

Peter Handke ponovo među Srbima: Došao sam uprkos “jakim vetrovima” protiv posete
Peter Handke ponovo među Srbima: Došao sam uprkos “jakim vetrovima” protiv posete - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Austrijskom piscu, inostranom članu Srpske akademije nauka i umetnosti, nobelovcu Peteru Handkeu uručena je „Velika nagrada Ivo Andrić“ početkom maja u Andrićgradu.


Handke je tom prilikom istakao da literatura ima jaku vezu s inatom i besom, ali nikada s mržnjom i to je velika razlika.

- Strašni ratovi koji su se dogodili na Balkanu, ma koliko to apsurdno zvučalo, doneli su i nešto dobro. Prvi put sam u životu od reči do reči iščitao dela Iva Andrića. I ranije sam dolazio u ove krajeve, uglavnom na more, a ovi užasni događaji, ratovi, pripomogli su da navratim i u unutrašnjost, gde nema mora, ali postoje reke poput Drine i grad Višegrad. Veoma sam zahvalan na prilici da upoznam delo Andrića, Selimovića, Crnjanskog, a odavde, iz Višegrada šaljem pozdrave u Francusku velikom srpskom piscu Milovanu Danojliću. Ubeđen sam da bez obzira na sve naše razlike, bili mi Srbi, pravoslavci, hrišćani ili muslimani, veoma je važno da kultura, književnost, boje, tonovi, muzika spoje i spajaju ljude. Ja i dalje tvrdim da i ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, koji žive u BiH i drugim delovima regiona treba da nađu nešto što ih spaja i da razgovaraju. Ja jesam star, ali predlažem da se nađemo negde, da sednemo na neku livadu, da pričamo, da se razumemo - poručio je Handke iz Andrićgrada.

Handke na domaćim scenama

Podsetimo, na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta nedavno je izvedena

premijera predstave “Kaspar” prema drami Petera Handkea, a u režiji Miloša Lolića.
U toku su i probe dramatizacije njegovog kultnog romana “Golmanov strah od
penala” rediteljke Ane Ðorđević na sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Velikan književnosti prethodno je bio gost Banjaluke, gde je izjavio da je odlučio da dođe u Republiku Srpsku uprkos “jakim vetrovima” koji su bili protiv te posete.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

- Srećan sam što sam ovde. Ovo je zaista veliki trenutak za mene - rekao je Handke nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.


Prema njegovim rečima, njegove emocije i impresije u tom trenutku najbolje opisuju stihovi čuvene pesme nedavno preminulog muzičara Predraga Živkovića Tozovca "dugačka je lajkovačka pruga".

U društvu Emira Kusturice i Milorada Dodika obišao je i spomenik podignut njemu u čast nedavno u Banjaluci.

Komentari (0)

Magazin