Poznati

Kineske vlasti objavile rat selebriti kulturi: Žestoke kazne za najpoznatije glumce i pevače koji su kršili zakone

Komentari

Autor: Newser

29/08/2021

-

15:33

Kineske vlasti objavile rat selebriti kulturi: Žestoke kazne za najpoznatije glumce i pevače koji su kršili zakone
Kineske vlasti objavile rat selebriti kulturi: Žestoke kazne za najpoznatije glumce i pevače koji su kršili zakone - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Liste koje rangiraju poznate ličnosti po popularnosti sada su zabranjene u Kini, gde se vlasti bore protiv onoga što se naziva "haotičnom kulturom fan klubova". Do odluke je došlo nakon niza skandala poslednjih meseci, među kojima je hapšenje pevača Krisa Vua, optuženog za silovanje. 

"Moramo obnoviti jasno i snažno književno i umetničko okruženje za javnost", objavio je javni servis CCTV.

Kineskim medijima zabranjeno je rangiranje javnih ličnosti po popularnosti, a sve postojeće top liste moraju biti izbrisane, prenosi Gardijan. 

Menadžeri poznatih, kao i firme koje upravljaju fan klubovima na društvenim mrežama, biće strogo regulisane. 

Ranije je Centralna komisija za sajberprostor u Kini sprovela dvomesečnu operaciju procene kulture fan klubova, a prema saopštenim ocenama, ona doprinosi zlostavljanju na internetu, najčešće među članovima suprotstavljenih grupa, ocenjuje Njuzer.

Tako su najveći obožavaoci pevača Krisa Vua, koji je trenutno u pritvoru zbog optužbi za silovanje, pokušali da prikupe novac i pokriju njegove pravne troškove, dok su drugi napravili grupe za ćaskanje s ciljem da razmene ideje i pomognu svom idolu da pobegne iz pritvora.

Vlasti su rešene i da strogo kontrolišu ažurnost poznatih u plaćanju poreza. Tako je jedna od najpopularnijih kineskih glumica Džang Šuang dobila novčanu kaznu od vrtoglavih 46 miliona dolara zbog utaje poreza, a televizijskim kućama naloženo je da prestanu da emituju bilo kakav sadržaj u kom se ona pojavljivala.

Takođe je iz nepoznatih razloga izbrisan sav internet sadržaj vezan za glumicu Džao Vej, kao i sve fan grupe na društvenoj mreži Veibo.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Magazin