Poznati

Vlatko Stefanovski: Dosta je bilo zimovanja, treba svirati i konačno ići na koncerte

Komentari

Autor: Tanjug / S. R.

04/06/2021

-

09:40

Vlatko Stefanovski: Dosta je bilo zimovanja, treba svirati i konačno ići na koncerte
Vlatko Stefanovski: Dosta je bilo zimovanja, treba svirati i konačno ići na koncerte - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Treće veče 22. izdanja Guitar Art festivala obeležio je makedonski gitarista, kompozitor i pevač Vlatko Stefanovski, na izvanrednom koncertu koji je priredio sinoć u velikoj sali Doma omladine Beograda.

"Nadam se da vi niste virtuelna publika, i da ja nisam virtuelni izvođač", rekao je virtuoz na početku nastupa, dodavši da je kontakt izvođača i publike uživo "nezamenljiv".

Čuveni maestro je nekoliko prvih pesama posvetio makedonskom folkloru, uključujući i "Makedonsko devojče", koja se nalazi i na njegovom novom studijskom albumu "Taftalidze Shuffle" (2020), nastalom u doba pandemije.

Tanjug

"Večeras ću se potruditi da vam odsviram najbolje što znam, umem i mogu i da vam prenesem deo svog iskustva kojeg sam sticao u poslednjih pedesetak godina", rekao je gitarista koji je na sceni još od osnivanja legendarnog rok benda Leb i sol (1976).

Sinoćni nastup bio je prvi koncert slavnog muzičara posle šest meseci, a poslednji put nastupao je na Beogradskom džez festivalu u decembru prošle godine.

Teme iz makedonskih tradicija su prošle svoje poglavlje po scenariju ove večeri, da bi usledila čuvena kompozicija "Uspavanka za Radmilu M" (1983) za istoimeni album Bijelog dugmeta, gde je Stefanovski gostovao, u vreme velikog prijateljstva sa Goranom Bregovićem.

Jedan segment večeri Stefanovski je posvetio nedavno preminulom kompozitoru Eniju Morikoneu odsviravši temu filma "Cinema Paradiso" reditelja Đuzepea Tornatorea.

Specijalni gost na nastupu Vlatka Stefanovskog bio je Vukašin Marković, lider-rege rok benda Irie FM.

Tanjug/ Strahinja Aćimović

 

"Dimitrijo, sine Mitre", antologijska vranjanska starogradska pesma koju je napisala Stana Avramović Karaminga, bila je prva kompozicija koju su uz improvizacije zajedno odsvirali. 

Usledile su "Čuvam noć od budnih" iz perioda Leb i sol (album "Kao kakao" 1987), kao i "Uči me, majko, karaj me", "Jovano, Jovanke", "Gipsy Song" i "Čukni vo drvo".

Jednoipočasovni koncert Vlatko je završio kompozicijom "Bistra voda" sa albuma "Kalabak" iz 1983. koju kako je rekao, "posebno voli".

"Eto, stiže nam leto, nadam se da konačno otvaramo sezonu koncerata. Dosta je bilo zimovanja, domaćinskih poslova. I to je u redu, ali treba svirati i konačno ići na koncerte!", zaključio je maestro Stefanovski, kog će beogradska publika ponovo imati priliku da sluša već 30. jula na stadionu Tašmajdan.

Komentari (0)

Magazin