Poznati

Preminula ikona italijanskog filma Monika Viti

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2022

-

13:08

Preminula ikona italijanskog filma Monika Viti
Preminula ikona italijanskog filma Monika Viti - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska glumica Monika Viti preminula je danas u 91. godini.

Vest je na Tviteru objavio italijanski pisac i režiser Valter Veltroni na molbu partnera Monike Viti, Roberta Rusa.

"Roberto Ruso, njen partner svih ovih godina, traži od mene da saopštim da Monika Viti više nije sa nama. Radim to sa bolom, ljubavlju, žaljenjem", napisao je na Tviteru Vetroni.

Rođena kao Marija Luiza Ceciareli u Rimu, 3. novembra 1931. godine, Viti je smatrana ikonom italijanske kinematografije i "kraljicom komedije", prenose italijanski mediji.

Imala je veoma nesrećno detinjstvo, porodica ju je omalovažavala, a odnos s majkom je bio veoma komplikovan. Na scenu je debitovala sa samo 14 godina i gluma tada postaje njeno bekstvo od svega što ju je kočilo u odrastanju. 

Roditelji i braća emigrirali su Ameriku kada joj je bilo 18, ona ostaje sama u Italiji i ubrzo nakon rimske Nacionalne akademije dramske umetnosti, počinje da koristi svoje umentičko ime - Monika Viti.

Kako je kasnije govorila, iskustva iz detinjstva obeležiće je za ceo život - nikada nije poželela da osnuje porodicu i bila je oprezna kome poklanja svoje srce.

Tokom četrdesetogodišnje karijere snimila je više od pedeset filmova, sarađujući sa legendama kao što su Pjer Paolo Pazolini, Luis Bunjuel, Mario Moničeli, a ostaće upamćena i kao zanosna strip junakinja Modesti Blejz iz istoimenog filma snimljenog 1966. godine.

Slavu je stekla ulogama u filmovima Mikelanđela Antonionija - "Avantura", "Noć", "Pomračenje" i "Crvena pustinja", čija je bila muza i najveća ljubav.

Bila je otsutna sa scene od 2001. godine. Monika se oprobala i kao pisac i režiser, ali u tome nije uspela da se dokaže. Za Roberta Rusa se udala 1995. godine, s kojim je do tada živela već deset godina. Bolovala je od Alchajmerove bolesti i njen suprug je pre nekoliko godina dao saopštenje za javnost u kojem je naveo da se on brine o svojoj supruzi kao i medicinski radnici, da žive i dalje u Rimu. Mediji prenose da se poslednji put u javnosti pojavila 2002. godine u Parizu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin