Poznati

Slavne ličnosti koje deci neće ostaviti milione - šta se krije iza takve filozofije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/06/2021

-

08:44

Slavne ličnosti koje deci neće ostaviti milione - šta se krije iza takve filozofije
Slavne ličnosti koje deci neće ostaviti milione - šta se krije iza takve filozofije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bil Gejts, jedan od najbogatijih ljudi sveta, svojevremeno je javno obećao da svojoj deci neće ostaviti više od po 10 miliona dolara. Međutim, od početka jedne od najskupljih brakorazvodnih parnica u istoriji u kojoj on i supruga Melinda treba da razdele oko 130, od ukupno 148 milijardi dolara bogatstva, šuška se da je uskoro bivša gospođa Gejts zatražila od suda da se poveća iznos koji njihova deca mogu da naslede nakon smrti svojih roditelja.

Inače, Bil je odlučio da svojoj deci u amanet ostavi samo "mrvice" svoje velike imperije, nakon što ga je 1986. insprisao jedan tekst Vorena Bafeta, koji je i sam rešio da svojoj deci uskrati preveliko nasledstvo.

Ipak, oni nisu usamljeni u svetu bogatih i slavnih, pa tako i mnogi umetnici planiraju da svoju decu drže "s obe noge na zemlji".

Ako izuzmemo one slavne roditelje koji će razbaštiniti svoje naslednike jer nisu u dobrim odnosima i ne podržavaju neke njihove životne odluke, imamo i one koji u tome vide priliku za duhovnu nadgradnju svojih potomaka i možda i najvažniju životnu lekciju: da svoj život grade po svojoj meri, umesto da se oslanjaju na ono što dobijaju od roditelja.

Elton Džon: Moja deca treba da imaju neko poštovanje prema novcu

Ser Elton Džon nakon četiri decenije karijere može da se pohvali imetkom od oko pola milijarde dolara.

Međutim, ne planira da svoja dva sina koja ima sa mužem Dejvidom Farnišom razmazi tolikim bogatstvom.

profimedia

Elton Džon

"Grozno je deci davati srebrnu kašiku", rekao je on u jednom intervjuu za Dejli Miror.

"Dečaci imaju neverovatne živote. Oni ne žive kao većina dece i ja se ne pretvaram da je tako. Ali moraju da imaju neki dodir sa normalnošću, neko poštovanje prema novcu, neko poštovanje prema radu", rekao je Elton.

I on je, kao i Bil Gejts, bio inspirisan primerom Vorena Bafeta.

"On je napravio kul model, tako što deci ostavlja dovoljno novca za krov nad glavom, auto i ostale osnovne potrebe. Ali to nije nikakvo ludilo od novca, kojim mogu da kupuju Pikasove slike i privatne avione", dodao je muzičar.

Deca Mile Kunis i Eštona Kučera nose staru garderobu

Mila Kunis i Ešton Kučer brižljivo čuvaju privatnost svoje dece, tako da šestogodišnje Vajat i četvorogodišnjeg Dimitrija retko imamo priliku da vidimo u javnosti, ali je glumački par više puta otvoreno govorio o njihovoj filozofiji vaspitavanja dece.

profimedia

Ešton Kučer i Mila Kunis

Mila Kunis je u emisiji Stivena Kolberta izjavila da s vremena na vreme podseća svoju ćerku i sina da „mama i tata imaju novca, ali da su oni švorc“.

"Nije mi stalo do novca i zato učim decu da cene ono što imaju", rekla je ona.

Tako Ešton i Mila deci donose već nošenu garderobu njihovih rođaka i prijatelja i provode vreme u "običnim" aktivnostima, poput sređivanja bašte, ali su glumci svesni da su njihovi mališani "privilegovani samim tim što su njihova deca".

Ešton Kučer takođe je izjavio da će većinu svog bogatstva dati u humanitarne svrhe.

Inače, Mila i on zajedno imaju bogatstvo od oko 275 miliona dolara, a nadaju se da će deci usaditi motivaciju da sebi obezbede ono što su imali dok su odrastali, a da to i prevaziđu.

"Ukoliko budu želeli da pokrenu svoj biznis i budu imali dobar biznis plan, rado ću investirati u njega, ali ne želim da moja deca očekuju da će dobiti gomilu novca i da ništa neće morati da rade", izjavio je on u emisiji Daksa Šeparda.

Danijel Krejg: Sama ideja nasledstva je degutantna

Glumac, koji je najveću slavu stekao igrajući agenta 007 i stvorio bogatstvo od 125 miliona dolara, svojoj deci neće ostaviti ništa.

profimedia

Danijel Krejg

On je u intervjuu za Saga magazin izjavio da samu ideju nasledstva smatra "degutantnom".

Inače, Krejg sa suprugom Rejčel Vajs ima dvoje dece i jedno iz prethodnog braka sa Fionom Ludon.

"Moja filozofija je da treba da se otarasimo novca, pre nego što odemo", rekao je on.

Sting: Neću deci da ostavljam teret oko vrata

Slavni muzičar otkrio je da njegova deca neće naslediti ništa od njegovog bogatstvo procenjenog na više od 300 miliona dolara.

Nekadašnji frontmen grupe The Police odrastao je u radničkoj porodici u Volsendu, a postao je jedan od najbogatijih muzičara u Britaniji.

Ali u intervjuu za Dejli Mejl izjavio je da će svoje bogatstvo verovatno potrošiti, budući da ga konstantno uliva u humanitarne fondacije.

"Imamo mnogo obaveza i zato sve što zaradimo, potrošimo. Ne nameravam da deci ostavim fondacije, kao teret oko vrata. Moraju da rade i oni to znaju. Retko me pitaju da dobiju bilo šta, što ja stvarno poštujem i cenim", rekao je slavni muzičar, koji na različitim pozicijama zapošljava oko stotinu ljudi.

On takođe ističe da je svih šestoro dece učio skromnosti.

"Naravno, kada bi se našli u nevolji, pomogao bih im, ali nisam nikad to morao da uradim. Imaju radnu etiku koja čini da žele da sami zasluže svoj uspeh", rekao je Sting.

Džin Simons: Moja deca neće biti bogataši od mojih para

Imovina basiste grupe Kiss Džina Simonsa procenjena je na oko 400 miliona dolara, ali je slavni muzičar svojevremeno izjavio da njegova deca sigurno neće biti toliko bogata, barem ne od njegovih para.

profimedia

Džin Simons

"Želim isto što i svaka ptica u svom gnezdu – da moja deca izađu u svet i sami se snađu", rekao je on.

"Kad je reč o nasledstvu, biće zbrinuti, ali nikad neće biti bogati od mog novca. Oni uvek treba da imaju motivaciju da ustanu iz kreveta, rade i grade svoj put. Dobiće godišnje neki iznos da imaju da plate stan i hranu, ali ako žele bogatstvo, neka ga zarade. Nikad ne treba da se zahvaljuju svojim roditeljima. ’Rođen sam u bogatstvu’. Pa dobro, ali šta si u skorije vreme uradio? Jer ne želim da mi kažu: 'Hvala, tata, što si me učinio bogatim'. Ne, hoću da možeš da staneš na svoje dve noge i kažeš: 'Ja sam to uradio'", rekao je Simons.

Komentari (0)

Magazin