Poznati

Umro Božidar Nikolić, čovek koji je otkrio Breda Pita

Komentari

Autor: Euronews/Tanjug

13/05/2021

-

12:01

Umro Božidar Nikolić, čovek koji je otkrio Breda Pita
Umro Božidar Nikolić, čovek koji je otkrio Breda Pita - Copyright E-Stock/Mirko Rodić

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni jugoslovenski reditelj, direktor fotografije i snimatelj Božidar Nikolić, preminuo je danas u Beogradu u 80. godini.

Prema pisanju medija, bolovao je od korone i bio je na respiratoru.

Kao reditelj je radio na kultnim ostvarenjima poput "Balkanskog špijuna", "Tri karte za Holivud", "U ime oca i sina", a zanimljivo je da je Nikolić bio taj koji je dao prvu glavnu ulogu Bredu Pitu u filmu "Tamna strana Sunca".

Film je snimljen kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, a pored Pita našli su se Šeril Polak, Gal Bojd, Milena Dravić, Sonja Savić...

Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u "Tamnoj strani Sunca" pojavilo 400 glumaca, bez dileme odabrao Pita.

"Ja sam otkrio Breda Pita. Bio sam u Metro Goldvin Majeru, i od četiri stotine glumaca, koji su bili na kastingu za ovaj film, izabrao sam njega. Zbog izbijanja rata u tadašnjoj Jugoslaviji, "Tamna strana Sunca", nažalost, ovde nikada nije prikazana, a američku premijeru je doživela tek 1997. Meni su, zapravo, Amerikanci ukrali taj film, jer sam ja njegov suvlasnik, a nikada mi nisu dali ni dinara. Ali danas mogu da kažem da  u karijeri ne žalim gotovo ni za čim", rekao je Nikolić svojevremeno u intervjuu za Novosti. 

Božidar Nikolić rođen je u Nikšiću 1942. godine, a karijeru je počeo šezdesetih godina kao kamerman na televiziji, a sledeće decenije počeo je radi i na filmu.

Kao vrstan direktor fotografije sarađivao je sa rediteljima poput Lordana Zafranovića, Živka Nikolića, Vatroslava Mimice, Milana Jelića, Vlaste Radovanovića i Miše Radivojevića.

Zaslužan je tako za neke od kultnih filmova domaće kinematografije, kao što su “Dečko koji obećava”, “Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug”, “Petrijin venac” i više od 50 drugih.

Za svoj snimateljski rad nagrađen je sa dve Zlatne arene u Puli, prvo za film "Beštije" (1978), a onda i za "Život je lep" (1985).

Zlatnu arenu za režiju podelio je sa Dušanom Kovačevićem za "Balkanskog špijuna".

Nikolić je 2017. godine dobio nagradu Udruženja filmskih umetnika Srbije (UFUS) za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji.

Na 45. Filmskom festivalu u Sopotu (Sofest) 2016. godine nagrađen je statuetom Sloboda za doprinos filmskoj umetnosti za kameru.

Komentari (0)

Magazin