Poznati

Šahovskom skandalu se ne nazire kraj: Softverska platforma sumnja u neregularnost više od stotinu mečeva Hansa Nimana

Komentari

Autor: Euronews

05/10/2022

-

16:13

Šahovskom skandalu se ne nazire kraj: Softverska platforma sumnja u neregularnost više od stotinu mečeva Hansa Nimana
Šahovskom skandalu se ne nazire kraj: Softverska platforma sumnja u neregularnost više od stotinu mečeva Hansa Nimana - Copyright Printscreen YouTube/Saint Louis Chess Club

veličina teksta

Aa Aa

Skandal u čijem je središtu 19-ogodišnji šampion Hans Niman ne prestaje da šokira svet šaha već mesec dana. Niman je bio optužen da je prevarom naterao šahovskog šampiona Magnusa Karlsena da se preda, koji je odmah nakon odigrane partije objavio saopštenje u kom je protivnika nazvao prevarantom.

"Verujem da je Niman varao i češće i skorije, nego što je javno priznao", naveo je šahista u svom saopštenju. Međutim, njegove tvrdnje ostale su bez dokaza, a sada isplivavaju zanimljivi detalji istrage.

Istraga o nesportskom ponašanju

Istraga koja je objavljena na portalu Chess.com na 72 strane pokazala je da je američki šampion verovatno koristio nedozvoljenu asistenciju u više od stotinu onlajn igara, piše Wall Street Journal, a prenosi Euronews.

Onlajn šahovski softver koji omogućava odigravanje turnira za elitne igrače na internetu optužio je Nimana za "blatantno" i "drsko" varanje kako bi popravio svoju poziciju na tabeli.

U izveštaju u koji je uvid imao Wall Street Journal, stoji da je upotrebljeno nekoliko alata za detektovanje naprava za varanje, uključujući tehnike praćenja ponašanja i komparativnu analizu poteza koje igrači prave i kakve preporučuju šahovske platforme.

profimedia

 

U njemu se zaključuje da je Nimanovo poboljšanje u igri bilo "statistički izuzetno" i da postoji više od sto igara u kojima je igrač možda varao, a u koje je bila uključena novčana nagrada.

Vredi napomenuti da Chess.com ne navodi nijednu partiju ponaosob, nego ističe da bi na osnovu podataka, nekoliko događaja na kojima je Niman učestvovao trebalo "dodatno istražiti". 

Šahista je demantovao sve navode da se služio prevarama u svojim partijama, iako je ranije priznao da je dva puta varao u onlajn turnirima. 

Tvrdio je da se nikada nije nesportski ponašao tokom mečeva uživo i takođe je ponudio mogućnost da igra potpuno nag, kako bi dokazao da ne krije nikakve komunikacione sprave ili vibrirajuće igračke za seks, koji bi mu mogli dati nepravednu prednost.

FIDE, glavno svetsko šahovsko telo, objavilo je saopštenje da sprovodi sopstvenu istragu o ovom slučaju, tako da ćemo o Nimanu sigurno još čuti.

Komentari (0)

Magazin