Poznati

Alison Mak se izvinila žrtvama: Glumica koja je uvukla unuku princeze Jelisavete Karađorđević u zloglasno "sestrinstvo" čeka presudu

Komentari

Autor: Variety

29/06/2021

-

07:24

Alison Mak se izvinila žrtvama: Glumica koja je uvukla unuku princeze Jelisavete Karađorđević u zloglasno "sestrinstvo" čeka presudu
Alison Mak se izvinila žrtvama: Glumica koja je uvukla unuku princeze Jelisavete Karađorđević u zloglasno "sestrinstvo" čeka presudu - Copyright AP/Mark Lennihan

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Alison Mak, članica ozloglašenog kulta NXIVM, čija je žrtva bila unuka princeze Jelisavete Karađorđević Indija Oksenberg, čeka presudu za reketiranje i saučesništvo sa liderom Kitom Ranijerom, koji je već osuđen na 120 godina zatvora.

Glumica je u susret izricanju presude zakazanom za 30. jun objavila pismo u kom se izvinjava svojim žrtvama, prenosi Varajeti.

"Osetila sam ogroman stid dok sam radila na tome da prihvatim i razumem sve što se desilo i sve što sam izabrala", napisala je između ostalog Mak, kojoj preti kazna od 15 godina zatvora, ukoliko bude proglašena krivom.

Za oslobađajuću presudu založila se i nekolicina njenih prijatelja i članova porodice, koji su sudiji poslali pisma o tome koliko se Mak promenila, nakon hapšenja Ranijera u aprilu 2018. jer se konačno oslobodila njegovog uticaja.

Glumica se u aprilu 2019. izjasnila krivom za optužbe za reketiranje i saučesništvo, ali je tužilaštvo tražilo od sudije razumevanje za Mak, budući da je sarađivala na slučaju i omogućila im pristup ključnom audio snimku, koji je omogućio završetak suđenja Ranijeru.

Vođa kulta proglašen je krivim po svim tačkama optužnice, između ostalog za seksualnu eksploataciju deteta i posedovane dečje pornografije, trgovinu seksom, krađu identiteta, robovlasništvo, ometanje istrage i prinudni rad. 

Kult NXIVM

Alison Mak bila je deo ogranka organizacije u Vankuveru, zajedno sa koleginicom glumicom Kristin Krojk. U članku objavljenom u Njujork Tajmsu 2017. bivša članica kulta Sara Edmondson optužila je Mak da ju je regrutovala u ozloglašeno sestrinstvo "Dominus Obsequious Sororium" i da je žigosana u ceremoniji inicijacije u kući glumice. 

Nakon hapšenja Mak u Bruklinu 20. aprila 2018. puštena je uz pet miliona dolara kaucije. Ona se tereti da je regrutovala žene u sestrinstvo, propagirajući ga kao grupu za podršku ženama i da ih je onda ucenjivala da imaju seks sa Ranijerom protiv njihove volje. Navodno je u hijerarhiji kulta NXIVM bila odmah ispod Ranijera. 

AP/Mark Lennihan

Indija Oksenberg

Glumicu Indiju Okseberg, ćerku Katarine Oksenberg i unuku princeze Jelisavete Karađorđević, takođe je vrbovala Alison Mak.

Indija Okseberg se kultu priključila 2010. a Mak ju je u sestrinstvo pozvala 2015. i postala joj "mentorka". Oksenberg je morala da odaje porodične tajne i pozira gola pred Alison Mak, koja joj je ograničavala unos hrane i naređivala joj da čisti i kuva za nju dok su živele zajedno u Albaniju (Njujork). Tokom tog procesa "inicijacije", Oksenberg je pripremana da postane jedna od partnerki Kitu Ranijeru. Žigosana je inicijalima ranijera u januaru 2016. godine, a kult je napustila dve godine kasnije.

Sve to vreme, njena majka, poznata glumica Katarina Oksenberg, ćerka princeze Jelisavete Karađorđević, pokušavala je da izbavi ćerku iz kulta. Ona je 2018. napisala knjigu "Captive: A Mother's Crusade to Save Her Daughter from a Terrifying Cult", a kasnije i producirala dokumentarac o svemu što je tokom tog perioda prošla. 

Indija je o svom iskustvu detaljno govorila u dokumentarnoj seriji "Seduced: Inside the NXIVM Cult" koja je u potpunosti dostupna na Jutjubu.

"Tada sam mislila da pomažem"

U svom pismu Alison se izvinjava "svima koje su povredili njeni postupci".

"Predala sam se učenjima Kita Ranijera svime što sam imala. Verovala sam svim srcem da me njegovo mentorstvo vodi boljoj i prosvećenijoj verziji mene same. Posvetila sam svoju lojalnost, svoje resurse i na posletku svoj život njemu. Bila je to najveća greška i kajanje u mom životu.

Izvinjavam se svima vama koje sam dovela u NXIVM. Žao mi je što sam vas izložila podlim i nasilnim šemama poremećenog čoveka. Žao mi je što sam vas ohrabrila da koristite svoje resurse da učestvujete u nečemu što je toliko ružno", napisala je glumica.

"Tada sam mislila da pomažem. Verovala sam u čvrstu ruku i mislila da je to put ka ličnom osnaživanju. Bila sam tako zbunjena. Nikad nisam želela da budem neko ko je zao, ali ti aspekti moje čovečnosti su otkriveni u svemu ovome i osvešćivanje toga bilo je vrlo bolno", rekla je Mak.

"Molim vas da imate u vidu da sam posvetila ostatak svog života tome da iscelim srca koja sam slomila i da nastavim da se razvijam u saosećajniju ženu koja voli", zaključila je ona.

Komentari (0)

Magazin