Poznati

Kris Hemsvort pravi pauzu u karijeri: Popularni glumac otkrio da ima velike predispozicije za Alchajmerovu bolest

Komentari

Autor: Euronews

21/11/2022

-

20:01

Kris Hemsvort pravi pauzu u karijeri: Popularni glumac otkrio da ima velike predispozicije za Alchajmerovu bolest
Kris Hemsvort - Copyright AP/Jordan Strauss

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Kris Hemsvort koji promoviše svoju novu seriju "Limitless", odlučio je da napravi pauzu u karijeri, nakon što je nedavno otkrio da ima genetske predispozicije za razvoj Alchajmerove bolesti.

Hemsvort (39), koji je najpoznatiji po ulozi superheroja Tora u Marvelovim filmovima, kao i ostvarenjima "Rush", "The Cabin in the Woods" i "Men in Black: International", rekao je za Vanity Fair da planira da napravi pauzu nedugo nakon što završi promotivnu turneju posvećenu dokumentarnoj seriji "Limitless".

Ta serija u kojoj gledaoci prate Hemsvorta dok se izlaže različitim fizičkim izazovima i otkriva tajne zdravlja, regeneracije i dugovečnosti, podrazumevala je da se glumac podvrgne nizu medicinskih analiza, tokom kojih je otkrivena i njegova predispozicija za Alchajmerovu bolest.

Njegov genetički profil uključuje dva primerka gena APOE4 - jedan koji je nasledio od oca i jedan koji je nasledio od majke, za koje su studije pokazale da je povezan sa osam do deset puta većim rizikom za razvoj opake degenerativne bolesti, u odnosu na prosečnu populaciju.

"To je zaista u meni pokrenulo nešto, da sam poželeo da napravim pauzu. Otkako smo završili snimanje serije, obavio sam još neke stvari za koje sam bio obavezan ugovorom. Sad, kad završim ovu turneju, idem kući i uzeću slobodno vreme da sve pojednostavim i budem sa decom i ženom", rekao je glumac.

Hemsvort je rekao da mu je kompanija Dizni ponudila da iz serije iseče trenutak kada je dobio rezultate analiza, ali je on želeo da ostanu. 

"Ako bi ovo moglo da posluži kao motivacija ljudima da se bolje brinu o sebi i razumeju da postoje koraci koje možete preduzeti, onda je to fantastično. Samo nisam želeo da time manipulišem i da to preterano dramatizujem ili napravim u neku vrstu mamca na empatiju ili bilo čega drugog u svrhu zabave", rekao je on.

AP/Jordan Strauss

Hemsvort sa suprugom Elzom Pataki

Glumac je takođe podelio sa javnošću da je njegovom dedi nedavno dijagnostikovana Alchajmerova bolest.

"Nisam siguran koliko toga pamti, a s vremena na vreme mu se omakne holandski, njegov maternji jezik. Tako govori na holandskom i engleskom, a onda nekoj mešavini u kojoj možda ima i nekih novih reči", ispričao je Hemsvort.

Alchajmerova bolest nastaje usled odumiranja nervnih ćelija kore velikog mozga, najčešće usled nagomilavanja fragmenata proteina u prostorima izvan i unutar ćelija. Obolele osobe na prvom mestu ispoljavaju slabljenje intelektualnih mogućnosti i socijalnih veština. Na samom početku to su najčešće zaboravnost i laka konfuznost, dok s vremenom potpuno počinju da gube sposobnost komunikacije, pamćenja i funkcionisanja.

Lek još nije pronađen, mada su određeni medikamenti pokazali efikasnost u usporavanju razvoja nekih od simptoma.

Komentari (0)

Magazin