Poznati

Sinovi Arete Frenklin na sudu zbog dva oprečna testamenta pronađena u kući pevačice

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2023

-

12:55

Sinovi Arete Frenklin na sudu zbog dva oprečna testamenta pronađena u kući pevačice
AP/Matt Rourke - Copyright AP/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

Areta Frenklin, jedna od najpopularnijih pevačica svih vremena, koja je uticala na generacije izvođača, preminula je 2018. godine, ali se zbog neobičnog spleta okolnosti, njeni naslednici tek sada spore oko njene imovine vredne nekoliko miliona dolara.

Naime, kada je Frenklin umrla od karcinoma pankreasa, pre pet godina, smatralo se da iza sebe nije ostavila testament, ali su u narednih nekoliko meseci pronađena dva dokumenta na kojima je "poslednja volja" pevačice - jedan u ormariću, a jedan ispred ukrasnog jastuka na kauču u njenoj kući u Detroitu.

Suđenje na kom bi trebalo da bude utvrđeno koji od tih dokumenata je verodostojan, počelo je u ponedeljak u Oklandu u Kaliforniji, a porota bi za oko nedelju dana trebalo da da svoj sud. Očekuje se da će na sudu svedočiti sinovi pevačice, njena nećaka i tumač rukopisa. 

Testament težak za dešifrovanje

Kada je umrla u 76. godini, nepostojanje testamenta značilo je da je njena imovina - uključujući kuće, automobile, krzno i nakit - trebalo da bude podeljeno na jednake delove između njena četiri sina, međutim devet meseci nakon njene smrti otkrivena su dva testamenta.

Jedan sin tvrdi da su papiri iz juna 2010. pronađeni u zaključanom ormariću prava oporuka, dok druga dva kažu da je pravi testament onaj iz marta 2014. godine koji je pronađen u svesci ispod jastuka na sofi.

profimedia

 

Kako se navodi, oba dokumenta napisana su rukom i teška su za dešifrovanje jer su pojedine reči precrtane, a pojedine napisane na marginama. U većini američkih država takav dokument bi bio neprihvatljiv, ali je u Mičigenu dozvoljen.

U verziji dokumenta pronađenoj 2010. godine treći sin Teodor Vajt II se navodi kao suizvršilac ili lični zastupnik, zajedno sa nećakom Ovens, dok se od drugog i četvrtog sina Kikalfa i Edvarda Frenklina zahteva da dobiju diplomu, ako žele da bilo šta naslede.

Sa druge strane Kikalf i Edvard tvrde da je verzija iz 2014. glavna oporuka njihove majke u kome je Kikalf suizvršilac u dokumentu od četiri stranice i po kome će  on i njegova deca da naslede vilu sa od 1,2 miliona dolara, kao i da se haljine pokojne pevačice prodaju na aukciji ili predaju Smitsonijan institutu u Vašingtonu.

Najstariji sin Klarens ne učestvuje u sporu - on živi u socijalnoj ustanovi  u Mičigenu i pod zakonskim je starateljstvom, dok je njegov advokat rekao da su "postigli nagodbu kojom se Klarensu daje postotak imovine bez obzira na ishod testamenta".

Bogatstvo pevačice umanjili neplaćeni porezi

Zbog porodičnog spora, nećaka Ovens je dala otkaz kao predstavnica imanja svoje tetke.

"S obzirom na ljubav moje tetke prema porodici i želju za privatnošću, to nije ono što bi ona želela za nas, niti je ono što ja želim. Volim svoje rođake, ne gajim animozitet prema njima i želim im sve najbolje", napisala je u sudskom podnesku iz 2020. godine.

Početkom godine, sudija je saslušao tri govorne poruke koje su snimljene nekoliko meseci pre smrti Frenklin, u kojima ona razgovara sa advokatom o testamentu, međutim, advokat je rekao da ona tada "nije odlučila" o svojim konačnim željama, zbog čega je sudija to isključio iz razmatranja na suđenju.

Bogatstvo Franklin procenjeno je na 80 miliona dolara, međutim novije procene i nekoliko godina neplaćenih poreza uveliko su smanjili tu vrednost, pa je prema poslednjim procenama ona manja od šest miliona dolara.

Komentari (0)

Magazin