Poznati

Džudi Denč se suočava sa neizlečivim stanjem, ali se ne predaje: "Užasno je toliko zavisiti od ljudi"

Komentari

Autor: Variety

01/08/2023

-

09:12

Džudi Denč se suočava sa neizlečivim stanjem, ali se ne predaje: "Užasno je toliko zavisiti od ljudi"
Džudi Denč se suočava sa neizlečivim stanjem, ali se ne predaje: "Užasno je toliko zavisiti od ljudi" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oskarovka Džudi Denč, koja će u decembru proslaviti 89. rođendan, suočava se sa zdravstvenim problemima koji joj otežavaju bavljenje glumom, ali i dalje ne namerava da odustane od svog poziva, piše Variety.

Denč kaže da želi da radi "koliko god može", uprkos oslabljenom vidu, zbog čega više ne može da čita scenarije. 

"Nekako se nosim sa tim. Teško mi je ako imam dugačak tekst, ali imam puno prijatelja koji mi pomažu da naučim scenario. Srećom, imam i odlično pamćenje", rekla je glumica.

Njoj je 2012. dijagnostikovana degeneracija makule, srednjeg dela mrežnjače, povezana sa starenjem. Pre nekoliko godina zbog toga je morala da prestane da vozi.

"Bio je to veliki šok. Užasno je toliko zavisiti od ljudi", rekla je tada.

Početkom ove godine u emisiji Grejema Nortona objasnila je da joj je sada "nemoguće" da pročita scenario i da je u potrazi za softverom koji bi joj pomogao.

"To je postalo nemoguće i pošto imam fotografsko pamćenje, moram da pronađem mašinu koja ne samo da me uči mojim replikama, već mi i govori gde se pojavljuju na stranici", rekla je glumica.

Degeneracija makule je stanje koje obično pogađa ljude u pedesetim i šezdesetim godinama. Ne izaziva potpuno slepilo, ali može otežati svakodnevne aktivnosti poput čitanja i prepoznavanja lica.

Uprkos svim izazovima, Denč nastavlja da radi, iako u karijeri dugoj šest decenija, gotovo da nema nagrade koju nije osvojila. U svojoj kolekciji ima BAFTA, Toni i Oskar koji joj je dodeljen za ulogu kraljice Elizabete I, a ušla je u istoriju pozorišta 2016. godine kada je osvojila osmu nagradu "Olivije" za ulogu u filmu "Zaljubljeni Šekspir".

Komentari (0)

Magazin