Poznati

Ketrin Zita Džouns: Inače sam povučena, ali kad me stavite na scenu, svetla sijaju samo zbog mene

Komentari

Autor: The Sydney Morning Herald

22/07/2021

-

19:18

Ketrin Zita Džouns: Inače sam povučena, ali kad me stavite na scenu, svetla sijaju samo zbog mene
Ketrin Zita Džouns - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slavna glumica Ketrin Zita Džouns voli holivudski glamur, a ne pada joj teško da se doteruje za velike događaje. 

"Ni smeće ne iznosim bez maskare ili ajlajnera. Verovatno sam imala na licu svaki proizvod koji postoji. Nisam od onih glumica koje nikad ne nose šminku, osim kad su pred kamerom. Ja zapravo jako volim šminku", kaže ona.

Filmska diva imala je skromne početke. Rođena je 1969. u velškom gradu Svonziju, od oca koji je bio vlasnik male proizvodnje slatkiša i majke krojačice. Od malih nogu volela je glumu i ples, a već u četvrtoj godini krenula na časove step plesa. U devetoj godini dobila je svoju prvu ulogu u Vest end teatru.

"Ja ne potičem iz porodice poznatih; išla sam na audiciju za 'Eni' i dobila posao. Ples je za mene bio velika strast, a moja majka i dalje ne zna otkud to meni. Inače sam vrlo povučena, ali kad me stavite na scenu, svetla sijaju samo zbog mene", ispričala je glumica za Sandej Morning Herald.

"Tokom odrastanja, išla sam u London, stajala na hladnom čekajući audiciju, bivala odbijena, a zatim prelazila u drugi red iza ugla. Tako sebe pripremite na odbijanja. Potrebno je biti određen tip osobe da biste mogli s tim da se nosite u tako mladim godinama", smatra Ketrin.

Pre 15. rođendana napustila je školu, kako bi se potpuno usredsredila na glumu, a već u 18. dobila je glavnu ulogu u mjuziklu "42nd Street". 

Sledeći korak bio je prelazak na televiziju, gde je uz Dejvida Džejsona, kog znamo kao Del Boja iz "Mućki", glumila u seriji "The Darling Buds of May" i to od 1991. do 1993. Zahvaljujući toj ulozi, preko noći je postala zvezda, ali je Ketrin želela više od toga.

Rezervisala je let za Los Anđeles, gde je nakon nekoliko manjih uloga, konačno dobila zapaženu rolu u "Masci Zoroa" 1998. gde je igrala uz Antonija Banderasa. Usledili su "Klopka" sa Šonom Konerijem 1999. i "Putevi droge" 2000. koji su joj doneli nominaciju za Zlatni globus. 

Vratila se svojoj prvoj ljubavi mjuziklu u filmskoj adaptaciji "Čikaga", za koji je dobila Oskara za sporednu glumicu.

Sve te uloge povezivala je zajednička nit.

"U mojoj karijeri uvek je bio neki aspekt lepote. Godinama su me smatrali glumicom za komedije-mjuzikle. Želela sam da budem u nekoj od uloga Helene Bonam Karter iz istorijskih drama. Sanjala sam o tome, ali mi se prilika nikad nije ukazala. Mislim da sam previše Velšanka", kaže glumica.

Osećala je i pritisak zbog toga što je uvek povezivana sa ulogama lepotica.

"Kad pročitam scenario i lik je opisan prefiksima 'prelepa, božanstvena, zanosna', to me uvek uplaši. Lično sebe nikad ne bih smatrala velikom lepoticom, ali mi je majka uvek govorila da iz sebe izvlačim maksimum", kaže Ketrin.

Tokom promovisanja filma "Maska Zoroa", upoznala je Majkla Daglasa, koji se družio sa njenim kolegom iz filma Banderasom i njegovom tadašnjom suprugom Melani Grifit. Ako je već smatrana zvezdom crvenog tepiha, brak sa Daglasom, koji je od nje stariji 25 godina, dodatno je zacementirao njen status.

"Udala sam se za Majkla Daglasa, koji je kao sin Kirka Daglasa, u Holivudu bio smatran kao neko plave krvi. To se na neki način odrazilo na moj izgled na crvenom tepihu", kaže Ketrin. 

profimedia

 

Prvo dete, sina Dilana, dobili su u avgustu 2000. a u novembru iste godine venčali su se u hotelu "Plaza" u Njujorku. Tri godine kasnije rodila se i ćerka Karis, a bračni par podizao je decu punih 12 godina daleko od očiju javnosti, na Bermudima, odakle je poticala Majklova majka. 

"Želeli smo da imaju normalno detinjstvo, da ih ne fotografišu svakodnevno dok idu u školu. Nismo želeli da budu sa nama na filmskim setovima i uče uz tutore. Dok sam ja radila, Majkl je bio kući s njima i obrnuto. Vrlo vodim računa o tome da moja deca budu s obe noge na zemlji i da su vaspitana. Dobila sam mnogo komplimenata na račun toga što se Holivud nije odrazio na njih. Uspeli smo da sačuvamo njihovo detinjstvo, duže nego mnogi drugi", kaže glumica.

Posle nekoliko velikih filmova u kojima je igrala važne uloge, poput "Igraj svoju igru" i "Terminal", Ketrin je napravila pauzu. Onda je 2010. Majkl dobio dijagnozu raka jezika od koje se oporavio, a Ketrin se u velikom stilu vratila na male ekrane kao Olivija de Havilend u mini seriji "Feud: Bette and Joan".

Početak pandemije proveli su na okupu, porodično. 

"Bilo je interesantno biti zajedno kao porodica. To nam je pružilo utehu. Volim da doručkujem, ručam i večeram s njima... Dok su sa nama bili kući, muž i ja smo se vratili u vreme kada smo bili mnogo mlađi", kaže Ketrin.

Ono što joj smeta, to su nerealni standardi lepote, koji se preko društvenih mreža predstavljaju mladim devojkama.

"Žao mi je generacije moje ćerke, koja je preplavljena filtriranim slikama na društvenim mrežama. To nisu stvarne reprezentacije žena. Ja nisam odrastala uz tako nešto. Znam sigurno da sam odrastala u takvom svetu, to bi mnogo uticalo na mene", kaže ona.

Iako je i sama ponekad bila nesigurna, s godinama je gradila samopouzdanje.

"Nekad sam morala da stavljam masku samopouzdanja, dok hodam crvenim tepihom. Imam svoje nesigurnosti, kao i svaka žena. Ali kako starim, tako sam sve sigurnija u svoj izgled", kaže Ketrin.

Sada je u potrazi za ulogama, koje nemaju opis lika.

"Najinteresantnije uloge uglavnom nisu glamurozne. Godinama sam se distancirala od uloga lepotica, nadajući se punokrvnijim, stvarnim, neulepšanim likovima. Za žene postoji mnogo interesantnih uloga, kad su u određenim godinama", smatra ona.

Tako je nedavno postala "luda i loša doktorka", u krimi drami "Prodigal Son" u kom igra uz (još jednog Velšanina) Majkla Šina. 

"Očajnički sam želela da igram sa Majklom. Poznajemo tako mnogo istih ljudi! Bilo nam je divno da radimo zajedno, ali jedva čekam da igram ulogu Britanke u Ujedinjenom kraljevstvu. Kad god dođem u Britaniju, ne idem u London, nego pravo u Vels da vidim porodicu. Kućni sam tip. Sa mamom telefoniram svaki dan, nekad i tri puta dnevno", kaže Ketrin, dodajući da je prijatelji zovu Ket.

Za mene je ključno da imam obe strane sveta. Imam prijatelje koji me poznaju od pre nego što sam postala međunarodno poznata, ljude koji su bili uz mene tokom celog mog putovanja. Potrebni su vam ljudi, da biste ostali na zemlji", kaže glumica.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Magazin