Tehnologija

Interesovanje ne jenjava uprkos visokim cenama: Zašto je novi iPhone 15 za 300 evra skuplji u Evropi nego u SAD?

Komentari

Autor: Euronews

30/09/2023

-

17:01

Interesovanje ne jenjava uprkos visokim cenama: Zašto je novi iPhone 15 za 300 evra skuplji u Evropi nego u SAD?
Tanjug/AP/Jeff Chiu - Copyright Tanjug/AP/Jeff Chiu

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Epl poznata je po visokokvalitetnim proizvodima koji uvek "drže cenu", pa se tako ni njihov standardni asortiman mobilnih telefona takođe ne razlikuje. Nedavno lansirani iPhone 15 Pro Max prodaje se za 1.199 dolara u SAD. Međutim, zašto se ta cena umnogome razlikuje u Evropi?  Ako ste u evrozoni i želite da kupite najnoviji iPhone, to će vas koštati više od kupaca sa druge strane bare. 

Preračunato u evre, cena prikazana na Eplovom sajtu počinje od 1.131,74 evra za iPhone 15 Pro Maks, koji je od prošlog vikenda u prodaji. Ovo je povećanje cene od oko 9 odsto u poređenju sa prošlogodišnjom verzijom, ali samo za evropske potrošače.

Cene u evropskim prodavnicama variraju od zemlje do zemlje, ali su obično znatno više nego u SAD. Primera radi, u Francuskoj iPhone 15 Pro Maks košta 1.479 evra, u Nemačkoj 1.449 evra, a u Italiji potrošači plaćaju 1.489 evra. 

Kada su u pitanju jeftiniji telefoni kompanije Apple, takođe je primetan skok cena. U SAD, iPhone 15 se prodaje za 754,18 evra. U Evropi pak, prodaja počinje po ceni od 969 evra u Francuskoj, 949 evra u Nemačkoj i 979 evra u Italiji.

Ključni razlog u tome je što se u Evropi dodaju naknade na američku cenu, kao što je PDV. Poreske stope zavise od države u kojoj se nalazite, ali one se uglavnom kreću između 2,9 i 7,25 odsto. Ako želite da kupite iPhone 15 Pro Maks u Vašingtonu gde je porez na promet 6 odsto, biće vam naplaćeno dodatnih 71,94 dolara (67,90 evra) na kasi. Ako za primer uzmete telefon u Los Anđelesu, gde je porez na promet posebno visok, biće vam naplaćeno dodatnih 113,91 dolara (107,52 evra). 

Dakle, ako bismo sve sabrali, kupac u El Leju će opet uštedeti 239,74 evra kupovinom Eplovog najskupljeg telefona, u poređenju sa kupcem u Francuskoj. A jaz u cenama između SAD i EU nije fenomen koji je karakterističan samo za Eplovu novu generaciju proizvoda. Kada je iPhone X lansiran 2017. godine, korisnici Tvitera su se često šalili da bi bilo jeftinije odleteti u SAD i kupiti uređaj, umesto u Evropi, te tako dobiti i novi telefon i putovanje pride.

profimedia

 

Ali iako je ovo možda dobar izgovor za putovanje, realnost je malo drugačija ponajviše zbog zakonske obaveze na plaćanje carine prilikom ponovnog ulaska u EU.  Ako putujete avionom ili brodom, potrebno je da deklarišete robu iznad 430€, a za druge vidove transporta ovaj prag je 300€. Ako biste se vratili iz SAD u Francusku, carina na iPhone 15 Pro Maks bi vas stoga koštala preko 200 evra. Uz dodatne putne troškove, ovo definitivno ne bi uštedelo novac. 

Na kraju krajeva, razlog Eplovih viših cena nije sasvim jasan, ali takođe ne postoji način da ih Evropljani izbegnu. Baveći se ovim problemom 2016. godine, kompanija je rekla da postavlja međunarodne cene proizvoda na osnovu niza faktora, kao što su "kursevi valuta, lokalni zakoni o uvozu, poslovna praksa, porezi i troškovi poslovanja“.

"Ovi faktori variraju od regiona do regiona i tokom vremena, tako da međunarodne cene nisu uvek uporedive sa američkim predloženim maloprodajnim cenama“, saopštio je Epl. Ipak, čak i da Epl tera potrošače da plaćaju više kako bi pokrili dodatne operativne troškove, čini se da to nije narušilo uspeh kompanije.  

Ajfoni čine oko četvrtinu prodaje pametnih telefona u EU, a nadmašuju ih samo modeli Samsunga. Kako je inflacija u Evropi i dalje visoka, ostaje da se vidi da li će Eplova notorno lojalna potrošačka baza dobro reagovati na novi asortiman proizvoda. Na globalnom nivou, investiciona firma Vedbush je izvestila da su prednarudžbine za iPhone 15 bile 10 do 12 odsto veće od očekivanog, što bi moglo dovesti do nestašice modela iPhone 15 Pro Maks.

Komentari (0)

Magazin