Tehnologija

Direktor Majkrosofta na antimonopolskom suđenju protiv Gugla: Nepravedne taktike dovele do dominacije pretraživača

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

23:55

Direktor Majkrosofta na antimonopolskom suđenju protiv Gugla: Nepravedne taktike dovele do dominacije pretraživača
Izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela - Copyright Tanjug AP/Stephen Brashear, file

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela rekao je danas da su nepravedne taktike koje koristi Gugl dovele do njegove dominacije kao pretraživača, taktike koje su zauzvrat osujetile konkurentski program Majkrosofta - Bing.

Nadela je svedočio u sudu u Vašingtonu na suđenju protiv monopola protiv Guglove matične kompanije Alfabet.

Ministarstvo pravde navodi da je Gugl zloupotrebio dominaciju svog sveprisutnog pretraživača da uguši konkurenciju i inovacije na račun potrošača, optužbe koje odražavaju sličan slučaj pokrenut protiv Majkrosofta kasnih 1990-ih, prenosi AP.

Nadela je rekao da je dominacija Gugla posledica sporazuma koji su ga učinili podrazumevanim pretraživačem na pametnim telefonima i računarima, kao i da korisnici u osnovi nemaju mnogo izbora u prelasku sa podrazumevanih veb pretraživača na mobilnim telefonima i računarima.

"Mi smo jedna od alternativa, ali nismo podrazumevani", rekao je on.

Antimonopolska tužba američkog Ministarstva pravde protiv Gugla usredsređena je na ugovore koje je kompanija sklopila sa Eplom i drugim proizvođačima uređaja da koriste Guglov pretraživač.

Tokom 1990-ih, Majkrosoft se suočio sa optužbama da je postavio svoj Vindous softver na način da je blokirao aplikacije koje su napravile druge tehnološke kompanije, baš kao što se Gugl sada suočava sa optužbama da izdvaja milijarde dolara svake godine da bi zaključao svoj pretraživač kao mesto za pronalaženje onlajn informacija na pametnim telefonima i veb pretraživačima.

U vreme kada je Majkrosoft započeo svoju borbu da razvije sopstveni pretraživač, Gugl je već postao sinonim za pretraživanje informacija na internetu.

Kompanija Majkrosoft je uložila milijarde dolara pokušavajući da postavi ozbiljan izazov Guglu sa pretraživačem Bing i, u jednom trenutku, čak je pokušala da kupi Jahu za više od 40 milijardi dolara u ponudi koja je odbijena dok je Stiv Balmer još uvek bio izvršni direktor proizvođača softvera.

Nadela, koji je radio u Majkrosoftu tokom antimonopolskog obračuna sa Ministarstvom pravde kasnih 1990-ih, nasledio je Balmera na mestu generalnog direktora 2014. On nije uspeo da napravi značajnije prodore u pretrazi protiv Gugla, a Bing je još uvek drugi na tržištu.

Komentari (0)

Magazin