Tehnologija

Iran zabranjuje rudarenje kriptovaluta zbog velike potrošnje struje

Komentari

Autor: Al Džazira/ A. T.

26/05/2021

-

22:05

Iran zabranjuje rudarenje kriptovaluta zbog velike potrošnje struje
Iran zabranjuje rudarenje kriptovaluta zbog velike potrošnje struje - Copyright EPA/PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT

veličina teksta

Aa Aa

Iran je zabranio rudarenje kriptovaluta na četiri meseca zbog velike potrošnje električne energije koje dovode do restrikcija u snabdevanju strujom i narodnog nezadovoljstva širom zemlje.

Predsednik Hasan Rohani istakao je danas da legalno i nelegalno  skupljanje kriptovaluta mora da bude prekinuto do 22. septembra.

Skupljanje ili rudarenje kriptovaluta je proces u kojem računari koji troše veliku količinu struje verifikuju transakcije u zamenu za tokene. Problem je što su posledice u Iranu i mnogim drugim zemljama velika potrošnja struje koja dovodi do restrikcija u snabdevanju električnom energijom ali i do povećanja emitovanja ugljen-dioksida. 

Rohani kaže da legalno rudarenje kriptovaluta u Iranu potroši oko 300 megavata struje što nije malo. Ali je dodao da nelegalno rudarenje potroši oko 2.000 megavata struje, prenosi Al Džazira. 

Hiljade računara u Iranu kojima su se nelegalno prikupljale kriptovalute, oduzeti su u proteklih pet godina, istakli su zvaničnici. Čak je ponuđena i nagrada u vrednosti od 900 dolara svakome ko pomogne u pronalaženju računara koji se koriste za nelegalno rudarenje. 

Provincije širom zemlje, a posebno Teheran, bore se sa čestim restrikcijama struje koje nerviraju mnoge građane. 

EPA/JUSTIN LANE

 

Socijalne mreže pune su slika operacionih sala, firmi i domova koji trpe posledice zbog restrikcija u snabdevanju strujom koje se dešavaju i po nekoliko puta dnevno. 
Drugi razlog za restrikcije je što je ove godine leto u Iranu poranilo, što se odrazilo na nivo vode na rekama na kojima se nalaze hidrocentrale. 

Da li je rudarenje kriptovaluta glavni krivac?

Tvrdnje da je rudarenje glavni krivac za restrikcije u snabdevanju strujom već duže vremena su pod znakom pitanja. Nedavno je Mojtaba Tavangar, predsedavajuća u Komisiji za digitalnu ekonomiju Iranskog parlamenta rekla da se na rudarenje potroši oko jedan odsto ukupne struje koja se proizvede u zemlji.

U svakom slučaju, rudarenje kriptovaluta bilo je obustavljano početkom svake letnje sezone u proteklih nekoliko godina kako bi se održala stabilnost elektroenergetskog sistema. 

Oko 4.5 odsto ukupnog rudarenja Bitkoina obavlja se u Iranu što u novcu vredi oko jedne milijarde dolara.

Mada je rudarenje postalo vid industrije, u Iranu još ne postoje jasne zakonske regulative, iako je ovaj vid zarade privukao mnoge investitore u proteklih nekoliko godina. 
Nedavno je izvršni direktor za kriptovalute, Šina Estavi, koji vodi i kripto berzu i projekte zasnovane na blokčejn tehnologiji, bio uhapšen zbog “ekonomskih poremećaja“ koje je prouzrokovao. 

Posle hapšenja mnogi koji su pretvorili novac u kriptovalute i tokene izgubili su deo kapitala i pokušavail su da ga povrate uz pomoć Iranske sajber policije.

Mada su se optužbe protiv njega vukle nekoliko meseci, njegova reputacija je rasla na internetu. On je kupio token za prvi tvit vlasnika Tvitera Džeka Dorsija za 2.9 miliona dolara. 

Komentari (0)

Magazin