Tehnologija

Rusi prete da će da napuste Međunarodnu svemirsku stanicu ako im SAD ne ukinu sankcije

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

12/06/2021

-

15:53

Rusi prete da će da napuste Međunarodnu svemirsku stanicu ako im SAD ne ukinu sankcije
Rusi prete da će da napuste Međunarodnu svemirsku stanicu ako im SAD ne ukinu sankcije - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Dmitrij Rogozin, šef ruskog svemirskog programa zapretio je da će se Rusija povući sa Međunarodne svemirske stanice (MSS) ukoliko SAD u bliskoj budućnosti ne ukinu sankcije uvedene Moskovskim svemirskim snagama. 

“Ako se ne ukinu sankcije uvedene protiv Progresa i TsNIImash-a, povlačenje Rusije sa MSS biće odgovornost i krivica američkih partnera, rekao je Dmitrij Rogozin, direktor Roskosmosa tokom govora u ruskom parlamentu, preneo je NBC. 

Rogozin je istakao, da će ili da rade zajedno, što znači momentalno ukidanje sankcija, ili će prekinuti saradnju što će dovesti do toga da će Rusija sama da napravi svoju svemirsku stanicu.

Trampova administracija je u decembru označila ruski Raketni i svemirski centar kao i JSC Centralni istraživački institut za pravljenje mašina, poznatiji i kao TsNIIMash kao kompanije koje su povezane sa ruskom vojskom.

Procedura je da američke kompanije koje žele da sarađuju sa Rusijom moraju da traže dozvolu pre nego što prodaju neku opremu bilo kojoj stranoj firmi. 

Američko ministarstvo trgovine uvelo je sankcije i Ruskoj obaveštajnoj službi, kao i 42 drugih organizacija. Pod sankcijama je i 58 kineskih kompanija.

Lansirana 1998. godine, MSS je trenutno najveća platforma za naučna istraživanja u svemiru. SAD, Rusija, Kanada, Japan i desetine drugih zemalja finansiraju stanicu i rade zajedno na istraživanjima. 

Portal Euronews Srbija je već pisao da Rusija planira povlačenje sa MSS posle 2025. godine, što nam je potvrdila Ambasada Rusije u Beogradu. Jedan od razloga je zastarelost stanice i zamor materijala što polako dovodi do isteka roka njene upotrebe jer su uočene pukotine u zidovima što umanjuje bezbednost astronauta koji borave na njoj.

Drugi razlog je najava Rusije da će da izgradi novu, modernu svemirsku stanicu koja će se koristiti za istraživanja u budućnosti. Time bi se prekinula bliska saradnja sa SAD na MSS koja traje već dve decenije.

Na polju izgradnje nove svemirske stanice velike uspehe nižu i Kinezi koji su već počeli da prenose module buduće moderne stanice  što će dovesti do znatno većih rezultata u istraživanju svemira.  

Pixabay

 

U Intervjuu za CNN biznis, administrator NASE Bil Nelson je istakao da ne bi bilo dobro da se Rusija povuče iz programa saradnje. 

"Saradnja u istraživanju svemira zajedno sa Rusima traje ukupno više od 45 godina, i moja želja je da se ta saradnja nastavi", istakao je Nelson.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Dušan Balać

15.06.2021 17:50

Ne može istovremeno i saradnja i sankcije. Napustiti i demontirati svoju opremu.

Magazin