Tehnologija

Meri temperaturu i krvni pritisak: Humanoidni robot Frida biće testiran u bolnici u Mariboru

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2022

-

22:28

Meri temperaturu i krvni pritisak: Humanoidni robot Frida biće testiran u bolnici u Mariboru
Meri temperaturu i krvni pritisak: Humanoidni robot Frida biće testiran u bolnici u Mariboru - Copyright EPA/ Tamas Vasvari

veličina teksta

Aa Aa

Humanoidni robot po imenu Frida kao prvi na svetu biće testiran u kliničkom okruženju bolnice UKC Maribor, rekao je danas šef Hosmart AI projekta Vojko Flis.

On ističe i da Frida ni na koji način ne treba da zameni medicinsko osoblje, već da mu pomogne, prenosi STA.

"U bolnicama već imamo robote koje niko ne primećuje, na primer u operacionoj sali ili laboratorijama, kao i automatski defibrilator koji visi na zidu", naveo je Flis.

Dodaje da je pitanje šta će biti kada dođu roboti koji izgledaju kao ljudi, jer "tada različiti strahovi isplivaju na površinu".

STA navodi i to da je Frida kvalifikovana za obavljanje rutinskih zadataka kao što su merenje temperature i krvnog pritiska, praćenje vitalnih znakova pacijenta i javljanje lekaru ili medicinskoj sestri. 

Ovaj robot će uglavnom raditi na grudnoj hirurgiji i abdominalnoj i opštoj hirurgiji.

"Veoma je važno da ovaj robot može da sintetizuje i prikuplja različite medicinske podatke koji su do sada bili nekompatibilni", rekao je Flis i naglasio da će Frida sve te podatke prezentovati medicinskim radnicima kada budu u obilasku i tako im uštedeti vreme koje će moći da posvete pacijentu.

Komentari (0)

Magazin