Tehnologija

Da li bi "elektronski sport" mogao da postane popularniji od tradicionalnog?

Komentari

Autor: Euronews

25/06/2022

-

11:04

Da li bi "elektronski sport" mogao da postane popularniji od tradicionalnog?
Da li bi "elektronski sport" mogao da postane popularniji od tradicionalnog? - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Svet esporta (elektronski sport) doživljava pravu ekspanziju, naročito kada je u pitanju fudbal - više od 300 miliona primeraka video-igara FIFA serijala prodato je od kako je izašao prvi deo pre 17 godina, a svetska industrija esporta vredi više od milijardu evra, i uključuje amatere, ali i profesionalce širom planete.

Video-igre su vremenom postale blisko povezane sa tradicionalnim sportovima , a nekoliko platformi za striming esporta je tokom pandemije napravljeno zbog velike tražnje onih koji su bili prinuđeni da ostanu kdo kuće i prekrate vreme ispred ekrana. 

Analitičari predviđaju da će do 2023. godine u SAD biti 15,5 odsto korisnika interneta koji će gledati striming esporta bar jednom mesečno. Na osnovu trenutne stope rasta, ova industrija po broju gledalaca preti da prestigne Ligu šampiona ili Formulu 1.

Kup u kom se takmiče oni koji igraju jednu od najpoznatijih video-igara, Fortnajt, ima nagradni fond od gotovo tri miliona evra - poređenja radi, to je više nego što je najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio na Vimbldonu 2021. godine.

Fudbal i esport - sve veće partnerstvo

Tradicionalni fudbal je takođe uključen u digitalnu revoluciju. Neki od najvećih svetskih klubova i igrača formirali su sopstvene esports timove, a bivši i sadašnji fudbaleri kao što su Serhio Aguero, Nejmar ili Pol Pogba, uživaju u igranju pred ekranom kada su sprečeni da izađu na teren. Upravno telo FIFA održalo je FIFA Kup šampiona 2022 u Kataru, gde se šesnaest najboljih svetskih esport igrača takmičilo u Hali sportova u Dohi, piše Euronews.

"Esport je veoma sličan tradicionalnim sportovima, i neverovatno lako se uklapa sa njima. Tu su navijači i igrači, neophodno vam je fino okruženje, kao i atmosfera slična onoj koja postoji u halama i na stadionima. Esportovi će biti podjednako konkurentni u pogledu gledanosti, i dobijaju veliku pažnju u regionu", rekao je Eli Honain, izvršni direktor kompanije "Quest eSports".

Kako je dodao, njihov cilj jeste da pokušaju da uzdignu esport toliko da postane tradicionalan sport poput fudbala i da se stvori isti osećaj kao na stadionima.

Esport na Olimpijskim igrama?

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Olimpijske igre u Parizu 2024. nude "istorijsku priliku" za održavanje velikih esport događaja. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) proizveo je "Olimpijski virtuelni serijal" koji uključuje biciklizam, veslanje, jedrenje, motosport i bejzbol.

Takmičar sa FIFA Kupa šampiona 2022, Harun Jasan, veruje da bi uključivanje esporta na Olimpijske igre bilo dobitna kombinacija za obe te industrije.

"Nisu samo esportu potrebne Olimpijske igre, već je isti slučaj i u obrnutom smeru. Mislim da će, ako se esport pridruži Olimpijskim igrama, one dobiti ogromnu publiku. Uostalom, esport ima ogromnu bazu fanova, i to bi dodalu posebnu draž Olimpijskim igrama", rekao je Jasan.

EA Sports FIFA 2022 Kup šampiona bio je prvi te vrste u regionu, i pomogao je da se pokaže važnost esporta u metaverzumu, jer je na hiljade fanova gledalo prenos uživo.

Ne može se poreći uticaj esporta i potencijalni domet u broju gledalaca. Uz spektakularne novčane nagrade, ova industrija će samo postajati sve popularnija, i trebalo bi očekivati da sve više fudbalskih klubova ovo koriste kao način da se povežu sa navijačim, ali i da zainteresuju nove.

Komentari (0)

Magazin