Tehnologija

Cilj da se stigne "Spejs Iks": Evropa uskoro dobija prve "ekološke" rakete

Komentari

Autor: Euronews Next/Josephine Joly

05/07/2022

-

23:01

Cilj da se stigne "Spejs Iks": Evropa uskoro dobija prve "ekološke" rakete
Cilj da se stigne "Spejs Iks": Evropa uskoro dobija prve "ekološke" rakete - Copyright Tanjug/AP/Craig Bailey/Florida Today

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija "ArianeGroup" obezbedila je finansiranje za razvoj prvih evropskih sistema za lansiranje raketa koji mogu da se koriste više puta, a uz to su i ekološki prihvatljivi.

Ova kompanija, najpoznatija po modelima "Ariane 5" i najavljenom "Ariane 6", saopštila je da ima odobrenje za sprovođenje projekta koji će finansirati Evropska komisija, u sklopu programa "Horizont Evropa" koji je osmišljen da podstakne i ubrza inovacije na Starom kontinentu.

Evropska komisija i države članice su 2019. godine potvrdile Agendu za strateško istraživanje i inovacije kako bi podržale konkurentnost evropske svemirske industrije kroz program "Horizont Evropa".

Program ima za cilj da značajno smanji troškove pristupa svemiru i nada se da će proširiti nove ponude komercijalnog transporta u svemir, kako bi se omogućio razvoj tržišta, prenosi Euronews Next.

Upravo zato, EU je objavila dva velika poziva na konkurs 2021. godine, nakon širokog konsenzusa o tome da je u svemirskoj industriji neophodna ekološka održivost i mogućnost višekratne upotrebe materijala.

Kao direktan rezultat ovog procesa, "ArianeGroup" će predvoditi projekte SALTO (tehnologije i operacije za strateške svemirske lansirne uređaje za višekratnu upotrebu) i ENLIGHTEN (Evropska inicijativa za niske cene, inovativne i zelene motore sa velikim potiskom). Finansiranje za dva projekta iznosiće ukupno 56,4 miliona evra.

Evropa u trci sa kompanijom "Spejs Iks"

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer posetio je u decembru prošle godine poligon za testiranje raketa ove kompanije u Normandiji, i tada je rekao da bi novi lansirni sistemi trebalo da budu spremni do 2026. godine.

"Prvi put, Evropa će imati pristup lanseru za višekratnu upotrebu. Drugim rečima, imaćemo svoj 'Spejs Iks', i sopstveni 'Falkon 9'", rekao je tada Le Mer.

Ovim je, istovremeno, i "priznao" da Evropa u određenoj meri zaostaje za kompanijom na čijem je čelu Ilon Mask (a koja je pionir ovakve tehnologije), i da je namera da je sustigne.

Očekuje se da će nove rakete za višekratnu upotrebu poleteti sa lansirne rampe bivših raketa "Dijamant" u Francuskoj Gvajani za samo četiri godine. Iako je rok kratak, iz "ArianeGroup" kažu da je to izvodljivo jer njihovi inženjeri rade na dobrim temeljima.

Tehnologija se već primenjuje na ESA (Evropska svemirska agencija) demonstratoru rakete za višekratnu upotrebu "Temis", kao i na njegovom motoru za višekratnu upotrebu "Prometej".

Testovi vertikalnog sletanja

Projekat SALTO će izvesti prve testove prototipa lansera za višekratnu upotrebu "Temis" u Švedskoj u naredne dve godine, sa budžetom od 39 miliona evra i doprinosima 26 partnera iz 12 različitih zemalja. 

Projekat ima za cilj da potvrdi veoma složenu fazu sletanja, koja je neophodna za oporavak lansirnog sistema.

Testovi se pripremaju u saradnji sa ESA, zajedno sa projektom "Kalisto" koji sponzorišu svemirske agencije iz Francuske (CNES), Nemačke (DLR) i Japana (JAXA).

Testiranje zelenih lansera

Sa druge strane, cilj projekta ENLIGHTEN je da razvije i testira napredne tehnologije proizvodnje i primene raketnih motora za višekratnu upotrebu, sa budžetom od 17,4 miliona evra i doprinosima 18 partnera iz osam zemalja (Austrija, Belgija, Estonija, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija i Portugalija).

Ovaj projekat će ojačati inicijative za nove pogonske sisteme u cilju stvaranja evropske porodice motora velike snage za višekratnu upotrebu koji koriste biometan, ili "zeleni vodonik".

Cilj je nastavak razvoja ključnih tehnologija za raketne motore, kao što su aditivna proizvodnja i veštačka inteligencija, koje su neophodne za praćenje i održavanje aplikacija za motore za višekratnu upotrebu.

Komentari (0)

Magazin